Monday, August 01, 2011

Hari Pertama Puasa

assalamualaikum buat semua para pembaca blog ..tengah buat apa, tengah moreh ke ? hehehehe..
dela setakat minum air soya buka puasa tadi jer ..huhu ..rase nak update blog pulak ..ok, arini berakhir sudah hari pertama kita berpuasa ,,amacam, ok tak ? best tak ? :)

em, hari pertama puasa ni, dela tak banyak aktiviti pun, banyak berhibernasi je,,coz malam semalam tak tdo langsung, so dela qada tdo pas subuh ..kih3..em tadi, sahur lebih kurang kul 4.40am..sahur depan laptop tuu..huhu ape la dela ni, bulan2 posa ni makan la sama2 kat meja makan, baru best, baru rase keberkatan & kenikmatan Ramadhan tu ..tak la, bukan ape, dela nak tngu download cte sebenarnya,, cte Nur Kasih The Movie tak habis2 donlod lg ..huhu pastu tetibe internet lost connection ..pulakkk..alamak,

tak bayar rupenye ..^_^

hahhaha ..pas bangun , mandi, basuh baju, jemur baju, angkat baju, lipat baju, basuh pinggan, then rest..oh lupe, terus masak nasi, tak nak tngu Umi suruh ..hehe ^_^ then dengar selawat2, surah2 bacaan ayat suci al-Quran yang dela donlod sebelum ni ..tenang jiwa mendengarnya ..

then, buka puasa tadi kul 7.30pm (kota bharu kelantan & kaw yang sama waktu dengannya)..ape dia ? lauk ape ? em arini bukak posa lauk ikan keli masak 3 rasa ..nama lain die three taste catfish ...ikan kucing ..ye la, pasal die ade misai mcm kucim kan ? kan ? lauk lain ayam masak merah, ikan kering, sambal, dan ikan goreng..air pulak air soya n air teh..kueh pulak Umi tak sempat beli, so adik lelaki belikan kueh akok (tahu kan kueh ni) ..yum3..menu untuk hari pertama puasa ! ^_^ looking forward for tomorrow's iftar menu :D

then, lebh kurang kul8.30pm td, g surau dekat umah dekat Umi ..sampai2 je, waaa penuh nye ,,mujur ade tempat lagi utk ktorang ..surau tu kecik je, so nampak padat la, tambah2 tempat solat perempuan ..dela masuk nyelit2 jer, antara Umi n mak sedara sebelah umah ..mujur muat ..nasib baik dela ni kecik ..kih3

selesai 23 rakaat sekali gn witir, ktorang balik same2 4 orang ,,dela, Umi, auntie, n cousin sorang ..sampai umah lebh kurang kul10.15pm ..terus tanya Umi,

Umi, moreh kita apa malam ni "

umi : akok tadi lah
dela : tak nak , tak sedap lah akok tu ..

Umi pun try.

dela : kan3 ? tak sedap kan.
umi : em ..kurang telur ..

huhuhuhu tapi time pas buka posa td, dela makan gak sekeping ,,excited nak makan akok,, hehe tapi kurang sedap sket la..ape2 pun, dela bersyukur kerana berpeluang menjamah rezeki kurniaanNYA ..:)

itulah die, laporan hari pertama puasa oleh dela ..hehe
korang plak mcm mane ?


p/s: dah niat puasa ?

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

2 comments:

Zahira said...

rindunya nak berbuka poso ngan umi...argh ikan keliiiiiiiiiiiiiiiiii best2

woi mestilah dah niat puasa pffffttttt

dela said...

hahahaaha beli la gak ikan keli tu ..

tu utk orang yg niat puasa harian je ..hehee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...