Sunday, May 30, 2010

barang "FREE"

menjelang musim perayaan, sudah menjadi kebiasaan bagi pasangan suami isteri untuk berbelanja membeli barang keperluan membuat kuih muih. suatu petang sewaktu si suami balik dari kerja, maka si isteri telah meminta suaminya ke supermarket membeli barang-barang utk membuat kuih muih dan biskut raya. selesai membeli barangan yg dipesan,si suami pun terus bergegas pulang.

Suami: "sayang...abang dah balik ni, ni ha semua barang yg sayang pesan abang dah belikan."

si isteri pun mengeluarkan semua barang yg telah dibeli utk memastikan kesemuanya mencukupi. ye la, mana tahu si suami lupa lak. tiba-tiba, si isteri dapat mengesan ada perkataan FREE tertulis pd tin 'Planta' yg dibeli suaminya. tajam betul mata si isteri.namun, tidak pula didapati sebarang benda free antara barang2 tersebut, semuanya dibeli.

Isteri: "abang.. ni ada benda FREE ni...kenapa abang tak claim kat kaunter masa bayar tadi..abang kena pergi ke supermarket tu balik dan mintak benda FREE ni. "

Suami: "sorry lah sayang, abang tak nampak benda tu tadi, ok2 takpe abang akan pergi semula ke supermarket tu ek."

si suami pun membawa tin 'Planta' utk berjumpa semula dengan jurujual dan claim benda FREE yg tercatat pd tin tersebut. bagaimanapun berlaku pertengkaran antara si suami dan jurujual kerana jawapan yg diberikan oleh jurujual ialah barang FREE itu sudah ada dlm tin 'Planta' tersebut. pertengkaran ini telah menarik perhatian pengurus supermarket yg kemudiannya menghampiri kedua-duanya.

Pengurus: "encik, kenapa encik marah-marah ni?"

Suami: "syarikat kamu ni berniaga mcm mana, ni tin 'Planta' ni kata ada benda FREE, kenapa kamu tak beri barang FREE tu? nah, ni dia tin nya, cuba kamu tengok."

pengurus supermarket berkenaan mengambil dan membelek2 tin 'Planta' tersebut lalu berkata:

Pengurus: "ohh...betullah kata jurujual saya encik, CHOLESTEROL FREE ni memang dah ada dalam tin 'Planta' ni."



kuang kuang kuang
p/s: cholesterol free first! :)

untuk info tentang marjerin Planta, klik sini
salam blogging dr dela ;p
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Friday, May 28, 2010

tag kedua untuk dela!

salam readers n followers sekalian. hehe, ni kali kedua dela dapat tag dan kali kedua juga drp kaizer. mekaseh ye, kaizer! susah2 je.. alamak, dela rasa penim lak nak buat task ni..semuanya nak 10facts, nevermind, dela try ye:


Tugasannya adalah:

i) 10 fakta tentang saya
- seorang yg bernama Nur Adila
- seorang Muslim
- seorang yang pendek
- seorang yang suka sing (opps)
- seorang yg senyap
- seorang yg garang
- seorang bekas pelatih PLKN
- anak kedua dlm keluarga
- seorang yg suka berkawan
- saya ada blog! hehe

ii) 10 perkara menakutkan saya
- saya takut pada YANG MAHA ESA
- saya takut pada tegahanNYA
- saya takut pada azab api nerakaNYA
- saya takut pada azab kuburNYA
- saya takut kehilangan ketaqwaan padaNYA
- saya takut kehilangan orang yg tersayang dlm hidup saya
- saya takut dan bimbang jika tidak sempat berbuat amal kebajikan
- saya takut hilang pertimbangan diri
- saya takut dan risau menghadapi dunia zaman sekarang
- saya takut apa lg ek, takda dah

iii) 10 perkara yang selalu saya sebut
- "astaghfirullahal'azim.."
- "laa..bkpo gitu?"
- "yo ko?.."
- "hek eleh.."
- "oraitt!"
- "lallalala.."
- "meh sini nok nyekeh!"
- "g tubik nuh!"
- "bo bo lah.."
- "berehh ;p.."

iv) 10 perkara yang amat bernilai bagi saya
- iman saya
- agama saya
- hidup saya
- keluarga saya
- cinta saya
- nyawa saya
- laptop saya
- handphone saya
- blog saya
- wang saya

v) 10“pertama kali” dalam hidup saya
- pertama kali masuk air dan berendam semasa sesi water confidence kat kem PLKN
- pertama kali menang pertandingan melagukan syair masa form4
- pertama kali jatuh tertiarap dalam kelas masa form3
- pertama kali tengok orang kena rasuk time join kem motivasi semester3 uitm
- dapat 4A time UPSR
- dapat 6A time PMR
- dapat 5A time SPM
- pertama kali kapel dan tak pernah jumpa pun gn dia sbl clash pd 2006
- pertama kali pakai jubah konvo tahun ni (dah grad tahun ni)
- pertama kali saya join pertandingan dikir barat di kem PLKN

vi) 7 kawan yang yang kena tag ini,.
- mijie
- ain budak baik
- zuana
- matdin
- kepala bergetar
- cik qiqi
- snowy
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Tahukah Anda?

1. Tahukah anda dalam bahasa Inggeris dan Itali, jurugambar dikenali sbg paparazi. perkataan itu dipercayai diambil dr watak paparazzo dlm filem La Dolce Vita yg diterbitkan oleh Federico Fellini pd tahun 1960. Dalam bahasa Melayu pula, ayah kpd seorang budak bernama Razzi juga boleh dikenali dgn nama papa Razzi.

2. Tahukah anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan ia bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama drp penggunaan susu cap bendera.

3. Tahukah anda perkataan May Day yg diulang sebut ketika berlaku kecemasan, baik di laut atau udara, berasal drp bahasa Perancis, M'aidez yg bermaksud "tolong saya". perkataan Mydin yg tertera pd Pasaraya Mydin pula bukan bermaksud ia dimiliki oleh pelawak terkenal Maideen.

4. Tahukah anda magnet ialah sejenis logam yg juga digelar besi berani. sebagaimana namanya magnet ialah besi yg berani menarik butir-butir besi lain ke arahnya. bagaimanapun orang yg diupah utk menarik kereta bukanlah magnet.

5. Tahukah anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. apabila cicak menyedari yg dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lg, atas alasan kalau takda ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

6. Tahukah anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer drp sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yg tersendiri sebenarnya.

7. Tahukah anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dr segi rupa bentuknya. tapi, walaubagaimanapun orang yg kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

8. Tahukah anda gunung berapi yg berusia 3 ratus tahun disahkan masih aktif utk meletup. tapi mengikut kajian ahli gunung, api eletrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama 3bulan.

9. Tahukan anda orang yg tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan, dan harta dunia ialah Orang Utan.

10. Tahukah anda antara kereta kebal dan tok guru ilmu kebal, akhlak kereta kebal adalah lebih baik kerana kereta kebal walaupun ia kebal tapi ia tak pernah membanggakan diri dan riak akan kekebalannya.

11. Tahukah anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yg berupa kekenyangan. nasi ayam juga boleh digunakan sbg ubat utk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yg dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

sekian :)
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Thursday, May 27, 2010

tak ada telinga

seorang pemuda cedera parah dalam satu kemalangan ngeri. dia kehilangan kedua-dua telinganya dan merasa rendah diri atas kecacatannya itu. dengan wang pampasan yg diterima, dia memulakan perniagaan. dia kemudiannya bercadang mengambil pekerja sbg pembantunya. sesi temuduga pun bermula. calon pertama melepasi semua ujian yg dijalankan kecuali soalan yg terakhir.

"awk perasan tak ada sesuatu yg ganjil pada saya?" tanya pemuda itu.

"oh...awk tak ada telinga, " jawab calon tadi spontan.

pemuda itu sedih dgn jawapan berkenaan dan menolak calon tersebut. calon kedua lebih baik drp calon pertama dan seperti sebelumnya pemuda itu akan bertanya soalan yg sama utk mengakhiri sesi temuduga. tetapi jawapan yg diterima sama spt calon pertama. hatinya bertambah sedih dan menolak calon tersebut.

akhirnya dia berpuas ati dgn calon ketiga dan kemudiannya menguji calon tersebut dgn soalan yg sama.

"awk nampak tak sesuatu yg ganjil pd muka saya?" tanya pemuda itu.

"ya! awk pakai kanta sentuh," jawab calon ketiga.

"wow! menarik tu, mcm mane awk tahu?" tanya pemuda itu, terkejut.

"kerana awk tak boleh pakai cermin mata sebab tak ada telinga, " balas calon itu sambil ketawa terbahak-bahak.



p/s : cerita ini tidak berkenaan dgn sapa2 pun, sama ada yg masih hidup atau yg dah meninggal dunia
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

ujian air kencing

sebaik mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Shan terpandang Farid sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati Farid.

Shan : Kenapa menangis?
Farid : Saya datang utk ujian darah
Shan : Awk takut ke?
Farid : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah memotong jari saya

Mendengar penjelasan Farid, Shan pula menangis.

Farid : Eh, kenapa pula awk menangis?
Shan : Saya datang utk ujian air kencing....


salam.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Tuesday, May 25, 2010

'Abah' terima Anugerah Naib Canselor UiTM

TUESDAY, MAY 25 2010

salam readers dan followers sekalian. selepas beberapa hari tak update, hari ni dela nak berkongsi tentang kejayaan seorang bapa mencatat keputusan cemerlang dalam peperiksaan sehingga memperoleh anugerah Naib Canselor Uitm. huhu, anugerah tu susah nak dapat, tp bg yg berusaha dan dapat dekan every sem, semuanya tidak mustahil. jom, kita ikuti ceritanya. moga2 kejayaan nya ini menjadi contoh dan pembakar semangat kpd yg lain terutamanya bg yg berpangkat bapa yg sedang menuntut ilmu.

Bapa tiga anak berusia 44 tahun bukti umur tak halang kejayaan

SHAH ALAM: "Panggilan abah oleh pelajar lain yang jauh lebih muda dianggap sebagai cabaran untuk saya mencatat keputusan cemerlang kerana perlu menjadi contoh kepada mereka yang dianggap seperti anak sendiri," kata Jefri Adam, 44, penerima Anugerah Naib Canselor Konvokesyen ke-72 Universiti Teknologi Mara (UiTM).
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Saturday, May 22, 2010

tag pertama untuk dela!

salam readers n followers sekalian. ha, ni first time dela kena tag. kalau kaizer first time dapat tag sejak blognya ditubuhkan awal bulan 2 tahun ni, dela pulak first time ditag sejak blog dela ni beroperasi akhir bulan 4 tahun ni. huhu, dela ni beginner. jadi, dela amat mengharapkan panduan dr yg lebih senior dlm blogging ni.
ok2 ni soalan2 tag yg dela kena jawab. ni just for fun je, btol tak kaizer? hehehe.

3 names in your message inbox:
Mr. Right
Mr. Right
Mr. Right
laa orang sama ke..


Your Ringtone:
SHINEE- Stand By Me
hehe, alaa lagu dlm cite bof tu..


What u did at 12 last night?
erm, blogging, studying, and messaging

Who was the last person you went out with? Where?
last person? emm, haa mak n kakak, kitorang kuar g bandar together gether

The colour of the T-shirt you're wearing now :
eh kenapa nak tau..hehe dark green

The last thing u did:
makan kerepek pisang..hehe ade yg terliur ke, ke tak? tak ehh,,

3 of your everyday favorite items:
my lappy
my handphone
em satu lagi ape ek. haa my bed. laa betol la, kan tido hari2..


The color of your bedroom:
putih, putih, dan putih ;p

How much money in your wallet now:
saya takde wallet..kui3

How's life?
so far, Alhamdulillah lah..still waiting n waiting for true happiness n success

Your favorite song:
dulu suke layan lagu nustan, pahtu sekarang suka lagu nasyid. yg lain2 tu dela dengar ala kadar je..he he

What will you do next week:
mcm biasa, mcm tak biasa..except for daily routines, other plan tu not sure yet ;p

When was the last time you saw your mum:
tadi,

Where is she now?
kat umah, dgn sy,,,

When was the last time you talked to your parent?
lepas maghrib td,

Who is the last that talked with you last night:
my mom..;p

Where did you have dinner last night
dalam bilik, kui3 kantoi makan dlm bilik!

The last surprise you got.
apa ek, dah lupe, dah lama dela xdapt adiah. em, haa. minyak wangi silky gurl dr si dia ;p

Last thing you borrowed from your friend:
apa ek, rase xde, dah pulangkan semua, dela lupa la, knp tny soalan mcm ni,,

Who is your bf/gr or husband/wife?
my bf is lelaki

What do you feel now?
rase biasa aja, knp nak tau ni,,

Who knows your secret?
diriku, dan semestinya Penciptaku, ALLAH SWT

They keep your secret??
ALLAH JUA MAHA MENGETAHUI

Are you angry with someone?
setuju gn kaizer, rasa sakit hati dengan group yg menghina Nabi Muhammad SAW.kat fb. ade ke peg wat group hari melukis nabi muhammad? sapa tak marah,:( [btol ke nama group tu, lau salah betulkan. ah xpyh betulkan lah, menyampah tol gn group 2!]

What do you order at McD:
dah lama dah tak hinggap kat restoran McD,,sape2 nak belanja silakan,,

The last time you feel so sad..
em entahlah, banyak bende yg buat sy so sad,,sy ni penyedih sket orgnya..sob3

ok itulah dia jawapan2 ikhlas+selamba dr dela. harap korang enjoy. nti dela tag ek sape2, em camnilah, sape2 yg baca post ni kire dielah yg ditag. aci tak macam tu, aci tak ni???? aci lah tu.

ok, salam dr dela. selamat berblogging!
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Friday, May 21, 2010

maksud, sejarah pengharaman, kesan buruk, hukuman kepada peminum, hikmah larangan ARAK- MARI BACA!

salam readers n followers yg dela kasihi sekalian. hari ni lepas sehari tak berposting, dela nak kongsi beberapa info tentang arak, sejenis minuman yg memabukkan. kalau kita lihat sejak akhir2 ini, ramai org Melayu (and for sure, Muslim) yg sambil lewa teguk minuman terkutuk tu. em, kenapalah nak minum benda haram tu. bukan sahaja dapat dosa, malah memudaratkan kesihatan dan boleh menggangu gugat keharmonian antara manusia.

ok2 panjang pula muqaddimah dela. hehe. kita ikuti beberapa info tentang arak ni. baca tau, jangan tak baca. lepas baca, bolehlah buat amal dengan menyebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja, mudah-mudahan memperoleh keberkatan dan pahala dari-NYA. insya ALLAH.

HURAIAN RINGKAS
Islam adalah agama yang suci dan tinggi yg meletakkan manusia pd darjat yg mulia. Islam membawa perubahan dgn mengharamkan arak serta menghukum mereka yg terlibat secara langsung atau tidak dlm penghasilan arak. Golongan yg terlibat dgn arak adalah berdosa krn arak boleh memudaratkan akal manusia meskipun ada sedikit kebaikannya.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Wednesday, May 19, 2010

jangan sayang ibu bapa bermusim

salam readers n followers sekalian. baru2 ini 9mei kita telah menyambut hari ibu di mana ia merupakan hari utk meraikan ibu2 yg telah byk berkorban utk kita. namun, adakah sambutan hari ibu ini dibolehkan? jom kita ikuti temubual bersama ustaz Zahazan yg saya petik dr utusan malaysia online. sama-sama kita baca:


Apakah boleh kita menyambut Hari Ibu?

ZAHAZAN: Pada umumnya, Islam mengharuskan kita menyambut Hari Ibu atau Hari Bapa. Cuma ia mesti mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Islam.

Maknanya, antara lain sambutan itu tidak boleh dicemari dengan percampuran bebas lelaki perempuan yang bukan mahram, disajikan minuman keras dan sebagainya.

Sebabnya dalam Islam, seorang anak itu wajib mengasihi ibu dan bapanya sepanjang masa atau istiqamah. Bukan hanya pada hari tertentu sahaja kita kasih dan sayang pada ibu.

Masyarakat Barat yang merencanakan sambutan ini kerana untuk mengimbangi kesibukan mereka lalu diadakan satu hari khusus bagi menyatakan kasih sayang kepada ibu dan bapa.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Tuesday, May 18, 2010

kajian yang mendedahkan MENGAPA YAHUDI BIJAK

Salam readers n followers sekalian. ni ialah artikel dr seorang blogger, dan kemudian saya ambil dan copy paste ke blog saya utk dikongsi bersama. hehe kredit to saudari nurzewwa. artikel ni memang knowledgeable. jom kita baca. walaupon panjang, tp berbaloi.jom kita tilik (hehe, tubik bahase kelate lak) kenapa yg genius2 tu most of them adalah yahudi...
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Monday, May 17, 2010

Cara-cara Menutup AURAT yang Dituntut oleh Islam

salam readers n followers. seperti yang kita sedia maklum, Islam mewajibkan setiap muslimah yang sudah cukup umur untuk menutup aurat masing-masing. malah, kanak-kanak juga harus diasuh dan dididik utk mula menutup aurat agar ianya sentiasa menjadi amalan dan pegangan mereka sehingga dewasa. di sini ada beberapa panduan tentang apa yang dikatakan AURAT dalam Islam. sama2-sama kita ikuti;

KENAPA WANITA ISLAM WAJIB MENUTUP AURAT?
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Adab- adab Membaca Al-Quran

salam readers n followers sekalian. hari ni sy nak berkongsi adab-adab ketika membaca kitab suci Al-Quran. walaupun dah rmai yg tahu, sy tetap nak kongsikan jugak. hehe. ok teruskan membaca ye;

1. Mengikhlaskan diri sewaktu membaca Al-Quran, semata-mata utk mendapatkan keredhaan ALLAH SWT, bukan dgn tujuan riya'(menunjuk2 kpd orang lain) dan sebagainya.

2. Membaca Al-Quran dalam keadaan suci (berwudhu').
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Sunday, May 16, 2010

Lagu Tema Hari Guru | Guru Pembina Negara Bangsa

Bersedia melangkah megah
Walaupun sukar baktiku curah
Demi mu ibu pertiwi
Sumpah ku lafaz janji kukota

Berikrar eratkan bangsa
Kukuhkan cinta kepada Negara
Berjasa terus berjasa
Menyebarkan ilmu tiada batasnya

Guru Pembina Negara Bangsa
Gagah perjuangkan visi Negara
Bangunkan jiwa yang pelbagai rupa
Demi agama dan nusa tercinta

Guru Pembina Negara Bangsa
Tetap Unggul senadakan suara
Sehaluan menggapai matlamatnya
Cemerlang dan gemilangkan Malaysia


Pencipta Lagu : Khairulrizam bin Khalid
Pencipta Lirik : Ili Nurbahirah bt Baharudin
Pengubah Muzik : Marzuki bin Tambi

salam reader n followers! hehe saje je letak lagu tema hari guru, bleh sing ramai2.

sumber dari laman web rasmi KPM


salam.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Keputusan Perlawanan Liga Super 15Mei 2010

Kelantan 3 - 0 Terengganu

Kedah 1 - 0 Johor

KL Plus 4 - 0 Pulau Pinang

T-Team 1 - 0 Kuala Lumpur

Johor FC 2 - 1 Perlis

Selangor 4 - 2 N.Sembilan


hehe yeay! kelantan menang.

sumber dr blog myadha
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Saturday, May 15, 2010

selamat hari guru, guru pembina negara bangsa

salam followers n readers sekalian. hari guru bakal disambut esok, 16mei di seluruh negara. 16mei merupakan tarikh keramat bagi semua guru kerana pd tarikh ni, semua guru diraikan bagi mengenang jasa2 mereka mendidik ank2 bangsa. saya paling suka bila tiba hari guru. sebab, sy tak sabar nak kasi hadiah n ucap 'terima kasih cikgu'. hehe

ok ni beberapa kenangan sy dgn ckg2 sy dr tadika smpai tingkatan5;
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Thursday, May 13, 2010

Tips Menghadapi Temuduga

salam followers n readers sekalian. ni saya ade sedikit tips utk temuduga. temuduga ni bukan sebarang temuduga. jd, sape2 yg akan jalani temuduga nak masuk U ke, temuduga kerja ke, xkiralah temuduga ape, semua kene baca tips yg ni. siap ade soalan bocor lagi. hehe, same2 kite berkongsi:
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Tuesday, May 11, 2010

Semakan Panggilan Temuduga (Pendidikan) Lepasan STPM/Setaraf & Dip. Pendidikan

salam reader n followers. ni ade 1 berita bagi sape2 yg mohon program pendidikan utk diploma n ijazah sarjana muda, bolehlah membuat semakan mulai esok 12 Mei 2010 di laman web rasmi kemasukan ke Ipta.

good luck to all of u!
salam.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Sunday, May 09, 2010

Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan ke Politeknik KPT sesi Jun 2010

salam readers n followers. ok, ni ade berita pasal semakan keputusan permohonan kemasukan ke Politeknik KPT ambilan Jun 2010 ni bermula kelmarin 8mei. bg yg mohon poly tu, bolehlah semak permohonan anda sama ade berjaya atau tak. n bagi yg xberjaya, blehlah membuat rayuan bermula kelmarin 8mei hingga 20mei di mane rayuan tersebut hanya akan diproses sekiranya ada kekosongan. n result rayuan plak akan diumumkan dr 27mei hingga 15julai 2010. jadi, adik2 kene tunggu lah, kalau2 ade vacancy nti. adik2 kene sentiasa check result rayuan setiap ari khamis dalam temph tersebut. kalau xdpt jugak after 15july, means permohonan adik utk kemasukan Jun 2010 xberjaya.

pape pun, ni link die. semak keputusan politeknik bagi sesi Jun 2010
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

selamat hari ibu, ummi

salam semuanye. hari ni, 9mei hari Ibu disambut di Malaysia. kat negara lain tu, hari lain lah. ikut date masing2. readers n followers sekalian dah wish ke kat ibu masing2? saya dah wish kat ummi, pg td sbl die peg keje. em, nak bagi adiah ape ek. awk bg adiah ape kt mak awk? kongsilah gn saya.

ni first time sy betol2 tahu date Mother's Day. tahun2 sbl ni sy xtau pun n xterfikir nak search.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Friday, May 07, 2010

AWAS jika sukar tidur

salam kepada followers n readers sekalian. hari ni, sy nak berkongsi info tentang gejala susah nak tidur malam atau disebut jugak sebagai insomnia. bagi yg mengalami penyakit ni, anda masih boleh mengurangkan n seterusnya mengubatinya. namun, sebelum mula mengatasi, kenali dulu tanda serta faktor2 yg memungkinkan anda susah nak tidur.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Thursday, May 06, 2010

SMKATB graduation event



yesterday, May 5th 2010, a graduation event for the excellent SPM 2009 candidates was held in my ex-school, Sek.Men. Keb.(A)Tok Bachok, which is situated in Bachok, Kelantan. i knew about this and the date from one of my juniors who was one of the candidates, adik Zul. he got all As except for English subject. it's ok, u r one of the best ones dik! next time try harder. he told me that he got an offer from UIA to further study in Dentistry course. gud luck dik.

the event should be the best graduation event since it was started on 2005. it's aim was to appreciate the successful ones and to encourage the juniors to struggle hard n smart to achieve flying colour results. yesterday's graduation event was the sixth one and from the pictures taken (I got it from one of the teacher's facebook), it seemed that everybody was happy n enjoyed the event so much.

for those who did not know, SMKATB is last year's best school for the achievement in SPM examination in Kelantan state. the dedication should go to both the teachers who had tried so hard and the students who had struggled and prayed a lot for their success. I was very proud n happy to know the news, thus I still keep the Sinar Harian newspaper which covered that story of success.

i believed the ability owned by the teachers of SMKATB, for I used to study there.
there were many sweet and bad experiences I had in that school of memory. :) I miss all my teachers, thank you for teaching me all this while. keep up the good work!
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Wednesday, May 05, 2010

my first ever award



salam. today, i got an award from one of my followers. it was not Juara Lagu award, nor AIM award, but 'Beautiful Blogger Award' instead. I would like to thank missglam for giving me such a cute pink colour award. thanks a lot, dunt worry I'll treat u to dinner tonight (haha, cmane nak dinner, duk pon jauh) nway, thanx ya! btw, the award really suit my blog template colour :)

I would like to dedicate this award to my followers but since I'm still new in blogging, n there was not much attraction to attract people to 'terjah' my blog, so I'll wait for some time n dedicate the cute award later. can I? (bleh ke bagi balik kat org yg bagi?)

p/s: if u want me to grand u this award, kindly n sincerely follow my blog from time to time. thank you.

salam.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Tuesday, May 04, 2010

tanda2 kematian utk org Islam

Apabila tajuk ini dihuraikan maka ramai di kalangan kita sukar untuk membaca disebabkan takutkan penghuraian ini akhirnya MATI.

Firman Allah SWT; Bermaksud; "Bagaimana kamu kufur (ingkar) dengan Allah dan adalah kamu itu mati maka kamu dihidupkan, kemudian kamu dimatikan kemudian kamu dihidupkan kemudian kepada-Nya kamu dikembalikan"
(Surah Al-Baqarah : Ayat 28)

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud .Cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini.

Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara langsung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.


Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

lelaki yg ditarik wanita ke neraka

Seseorang wanita itu apabila di yaumal akhirat akan menarik empat golongan lelaki bersamanya ke dalam neraka.

Artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya iaitu supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama serta berwaspada akan tanggungjawab yang dipikul!

1. Ayahnya

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

ampunkan dosaku Ya Rabbi

Untuk renungan dan amalan bersama ..

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindungilah Dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.


Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.


Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami Dan terimalah segala ibadah Dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....


Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik Ra. Berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg IA tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya,

Maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

tarikh yg ditetapkan setiap tahun

Masihi

1. 01 Januari = Awal Tahun Masihi
2. 01 May = Hari Buruh / Pekerja
3. 25 Disember = Krismas


Hijrah


1. 01 Muharram = Tahun Baru Hijrah
2. 10 Muharram = Assyura
3. 12 Rabiulawal = Maulidur Rasul
4. 27 Rejab = Israk Mikraj
5. 15 Sya'aban = Nisfu Sya'aban
6. 01 Ramadhan = Awal Ramadhan
7. 17 Ramadhan = Nuzul Al-Quran
8. 21-30 Ramadhan = Malam lailatul Qadar
9. 01 Syawal = Aidilfitri
10. 10 Zulhijjah = Aidiladha
11. 30 Zulhijjah = Akhir Tahun Hijrah


Tarikh untuk Amalan Puasa Sunat/Wajib


1. Puasa Isnin - Khamis
2. Puasa Tiga Hari Setiap Pertengahan Bulan Islam - tanggal 13, 14 & 15 kalendar Islam
3. Puasa Wajib Ramadhan 1 - 30 Ramadhan
4. Puasa Arafah 9 Zulhijjah (bagi yang tidak berhaji) serta 8 hari sebelumnya
5. Puasa Asyura 10 Muharram serta 9 hari sebelumnya
6. Puasa sepertiga bulan Zulhijjah
7. Puasa pada sebahagian awal bulan Sya'aban
8. Puasa 6 hari di bulan Syawal
9. Puasa Daud - sehari puasa sehari buka sepanjang tahun, kecuali Hari Tasyriq
10. Aidilfitri, Aidil Adha dan Hari Tasyriq 11, 12, 13 Zulhijjah (diharamkan berpuasa)

Hari Sambutan / Perayaan (Malaysia)

1. Hari Wanita Antarabangsa - 8 Mac
2. Hari Kebebasan Media - 3 Mei
3. Hari Ibu - Ahad ke-2 bulan Mei
4. Hari Jururawat Sedunia - 12 Mei
5. Hari Guru - 16 Mei
6. Hari Bapa - Ahad ke-3 bulan Jun
7. Hari Kanak-Kanak - 4 Julai
8. Hari Kanak-Kanak Sedunia (UN) - 20 November

source credit to http://2x5.blogspot.com/
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

petua Imam Syafie

4 PERKARA UNTUK SIHAT

Empat perkara menguatkan badan:
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Sunday, May 02, 2010

bapa pukul anak kerana anak nak pakai tudung

Aku menggeliat sepuas puasnya. Nasib baik takder siapa nampak cara aku menggeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.

Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Air mata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk sangat. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilik mandi.

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

ekspo pertanian kelantan 2010

today, i went to the ekspo with my mum, sister, n cousin. we participated in the batik colouring contest. although we did not win, we felt happy because could join the competition. other than that, there was vase colouring contest too (pertandingan mewarna seramik). actually, it was opened to the children below 12, but we took part to experience it. it has been a while since i dont take part in such contests. When I was young, I used to take part but also didn't win. hehehe. i admit that i'm not creative. it's good to be honest, rite.

while i was colouring the batik, there was also a talk about entrepreneurship that were took part by the Entrepreneur Club members from a few schools. after that, there was a quiz contest too regarding agriculture and got a great response from the pupils.

after that, the result was announced for both contests. as expected, I didn't win. hehehe..there was second round in the evening. but we already decided to go back.

salam.
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Saturday, May 01, 2010

happy labour's day!


good morning everyone. today is Saturday, n today is Labour's Day. here I would like to wish happy labour's day to my mother, my uncles n aunties, my relatives, my teachers, my lecturers, my friends who already work, my contacts, n my acquaintances. today is a day that celebrate those who work (not the unemployed) and was celebrated on each May 1st every year.

for the Kelantanese, because today is Labour's Day (L day), why dont you all spend some of ur time to go to the Pesta Buku Kelantan at Dewan Jubli Perak MPKB, Jln Sultan Mahmood, Kota Bharu , Kelantan. it was one of the activities of the Labour's Day Sale which was from April 26th to May 9th 2010. my younger sister had already bought a book from the Pesta Buku. (I want to go too!)

aparts from the Pesta Buku, there was Ekspo Pertanian Kelantan 2010 at Perkarangan Stadium Sultan Muhammad ke IV from 10am to 11pm every day from April 27th to May 3rd 2010. it was said that various of events will be held. my mother said that there will be batik drawing and colouring thing contest. there will be a lot of fun there!
so, let's join it together. Bring ur family n kids n let them have fun.

i will go tomorrow. will. for sure.

source credit to http://www.kelantan.gov.my/
Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...