Sunday, July 31, 2011

Berpuasalah Seolah2 Ini Ramadhan Terakhir Kita

salam kepada semua readers n followers ..arini sudah pun masuk hari terakhir bulan Julai, dan bermula esok,

1 Ogos bersamaan 1RAMADHAN 1432H

umat Islam akan mula menunaikan IBADAH PUASA . bagi Dela, Ramadhan kali ini sangat bermakna dan seronok kerana berpeluang berpuasa bersama2 keluarga..

bersahur, berbuka, terawih ..dan moreh bersama2 !!

hehe ..tapi, jangan lupa niat tau ! kalau nak tahu niat puasa, sebulan or harian, boleh rujuk di sini

tiba2 rasa RINDU pulak waktu zaman sekolah dulu ..^_^
sangat best sebab dapat berpuasa bersama rakan2 asrama, bersahur, iftar, solat terawih, dan makan moreh same2 ..kat sekolah dulu, Dela memang rajin bangun sahur sebab nak isi perut kan, tambah2 lagi dapat pahala bersahur tu sendiri ..kalau xsahur, takot xdapat survive..yelah, pegi sekolah balik sekolah, pegi class prep balik class prep, kena jalan kaki..kalau xmakan, maunya pengsan nanti ..hehehe :)

time berbuka pon amat2 lah seronok, macam2 lauk n kueh mueh ada ..best sebab dapat menjalani ibadat puasa bersama rakan2 ..dan yang paling bermakna, dapat solat terawih bersama2 ..kat sekolah dulu buat 8rakaat jer, tak buat penuh coz kena pegi prep class pulak ..Dela rase semua ngantok dan tak tahan kot kalau buat penuh ..ye tak ? ye tak ? hehe

dan selepas terawih, n sebelum pegi bilik prep, ktorang p dewan makan n beratur utk dapatkan kueh2 moreh pulak ..biase kueh2 dan air teh je dihidangkan ..bubur..tak sure plak ..dah lame sangat, lupe dah~

lepas habis zaman sekolah, tahun 2006, puasa dan raya di rumah ,,tahun 2007, puasa di UiTM n raya di rumah,,tahun 2008 pun sama,,then tahun 2009 pulak puasa n raya di rumah (praktikal di Kelantan)..tahun lepas puasa di UPM dan raya di rumah ..dan pada tahun 2011 ini,
berpuasa dan beraya di rumah !!
yeay !! hehe

iskh Dela ni,,,sebenarnye tak kire lah puasa di mana2 pun, rumah ke perantauan ke pusat pengajian ke ..yang penting ibadat puasa tu dapat dijalani dengan penuh semangat dan sentiasa berkobar2 utk mengejar pahala dalam bulan tersebut ..ade pahala solat terawih, membaca al-Quran,,dalam bulan mulia ini juga al-Quran diturunkan, dan ada juga malam Lailatul Qadar yang semua sudah maklum akan keistimewaannya..

marilah kita semua merebut pahala2 tersebut,, jalanilah ibadat puasa kali ini dengan bersungguh2 ,, seolah2 ini Ramadhan terakhir kita ..

p/s: selamat berpuasa semua !!!

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

2 comments:

Mijie said...

Selamat berpuasa dila..Pose tau, jangan ponteng2 kecuali bersebab..hehe..;P

dela said...

hehehhhe
ye Mijie, mane leh ponteng saje2 kecuali sebab ABC tu ..hehe

tq sudi singgah =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...