Monday, December 26, 2011

Telur Rebus Oh Telur Rebus !

salam semua ..skang ni dela sudah pun memasuki minggu belajar di UPM..huhu cepat sungguh masa berlalu, ade 4 hari saje lagi nak masuk tahun 2012. mgu depan dela dah start final exam...so kena lah stdy...sambil2 study, facebook, dan makan(hehe) ...kali ni dela terasa gatal lak tangan nak berkongsi 1 cerita lawak...dela dah kongsi pasal cerita ni kat fb, tetibe rase nak kongsi kat blog plak. Ok, jom bace cerita ni same2 ...sekadar untuk hiburan kita bersama ye ^_^

Aku baru berkahwin setahun yang lepas dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu kegemaran -iaitu makan telur rebus. Aku pun taktahu kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agaknya.


Sebelum aku kahwin, aku memang gila telur rebus. Pagi petang siang malam makan telur rebus. Tapi semenjak aku kahwin ni aku terpaksa berkorbanlah, iaitu dengan meninggalkan tabiat aku ini. Lama juga aku dah tak pekena telur rebus ni.. sebab orang rumah aku masak sedap-sedap.. so aku dah tak kisah lagilah..

Ceritanya begini, bulan lepas masa aku balik kerja, tiba-tiba kereta aku rosak.. akupun telefon bini aku katakan aku balik lambat sebab kena menapak. Sebab lapar akupun singgah satu kedai makan tu... ada telur rebus lah.. akupun makan nasi dengan telur rebus.. lepastu aku order telur rebus lebih lagi untuk diratah. Sebelum balik aku bungkus lagi 10 biji telur rebus untuk makan sambil berjalan balik nanti. Tiba je kat rumah aku rasa amatlah kenyang.. maklumlah balas dendam sebab lama tak pekena telur rebus. Sebelum aku masuk kerumah,i steri aku tiba-tiba cakap dia ada 'surprise' untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup mata dengan kain hitam yang diikat kemas dibelakang kepalaku. Dan dipimpinnya aku sampai ke meja makan Aku duduk dikerusi dan isteriku pesan jangan cuba buka ikatan yang menutup mataku.

Aku nak pergi toilet sebab perutku mula buat hal, tapi malaslah nak spoilkan 'surprise' isteriku ini. Aku pun t ahan ler... Tetiba telefon berbunyi, isteriku pergi mengangkatnya. Apa lagi ada chance aku pun melepaskan kentut yang ditahan sekian lama.. Fuuuuhhh lega r asanya... bau boleh tahan... maklumler berapa biji telur tah aku bedal tadi... Alamak.. ada lagi satu la.. aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu das lagi.. bunyinya PROOOTTT!! .. fuh bau jangan cakap beb.. aku pun tak tahan bau dia... aku kipas pakai tangan angin dia kasi kurang sikit bau dia... adalah macam bau telur tembelang sikit.. Tetiba aku dengar bunyi telefon berdering lagi... hai lamanya tunggu isteri aku ni, aku tak sabar lagi ni nak tahu surprise dia ni.

Aku terasa ada lagilah, kali ni memang aku rasa power punyalah.. aku kumpul dulu kasi padu.. lepastu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin taufan tu... PRRROOOOOTTT!!!!... fuhh lega... bergegar sikit meja makan dibuatnya... peh tak tahan aku bau dia power gila.. aku tutup hidung aku.. aku rasa bau dia ada sikit-sikit macam bangkai la.. mau mati bunga atas meja makan aku ni.. sambil tu aku sebut 'ahhhh.... lega...'. Adalah dekat 5 minit baru bau bangkai tu hilang.. Lepas tu isteri aku kembali dan minta maaf sebab lambat.. lalu dia kata 'SURPRISE!!

HAPPY BIRTHDAY!!' dan suruh aku buka kain penutup mata aku.. laaa birthday aku hari ni le... camne boleh lupa ni.. Aku buka le kain penutup mata aku.. mulutku terus melopong... ALAMAK!!! Benda pertama aku lihat.. muka merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar aku dua orang, duduk keliling meja makan. Bos aku dengan jiran sebelah rumah rumah aku pun ada!!. ? jadi aku pun nak kaber malu, aku tanya la kat pak mertua aku. 'dah lama ke pak sampai?'.Dan pak mertua aku pun jawab.'Dah lama. Sebelum kentut pertama lagi!!'.errrr


hehehe.. moral of the story ?


Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Sunday, October 30, 2011

Anak Kucing Mati Didera, Salah Seekor Dibedah Sehingga Nampak Jantung !

salam buat semua readers di luar sana . setelah sekian lama tidak update, hari ni dela nak kongsi pasal cerita sadis seekor ibu kucing yang kehilangan empat anaknya . So, firstly, let the picture do the talking>>>

gambar ni dela ambil dari facebook dan dela jugak ada share pasal ni kat profile dela. Mungkin bagi orang lain, ni benda biasa. Tapi, bagi dela cerita ni amat menyedihkan n menyayat hati. Bayangkan , anak kucim sebesar tu diseksa sampai mati ..si ibu tak mampu nak buat apa2, cume boleh tengok je ..berikut ialah caption kepada pict di atas :

Ibu kucing ini terus menjilat mayat anak-anaknya dengan harapan mereka sembuh kembali. Mengikut sumber, saksi terdengar kucing menangis di tingkat bawah, dan apabila mereka sampai ke tempat kejadian, mereka menemui kucing liar dan anak-anak kucing yang diseksa sehingga mati. Kesemua badan anak-anak kucing tersebut dipenuhi dengan tembakan pistol angin, dan ada pula yang diikat lehernya, dan ada pula yang dibedah sehingga jantung kucing itu terdedah, dan kepala ketiga-tiga kucing yang lain dipijak! Kejamkan orang ni?

emm pistol angin tu ape ek ? sakit ke kalau kena ? tapi yang tak tahannya, dibedahnya kitty tu sampai nampak jantung ! pastu pijak2 plak kepala anak kucim tuuuu ...masyaALLAH ! nak nanges rasa tgk gambar ni ..lihat pada mata si ibu kucim, terserlah kesayuan dan kesedihan menangisi anaknya yang telah mati.

moral of the story : sayangilah makhluk ciptaan ALLAH, mereka juga ingin menikmati hidup di dunia yg sementara ni ..

salam .

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Wednesday, September 28, 2011

Sains Penjagaan Rambut

Salam semua .. lama betul kan tak update ..first 3weeks rasa mcm busy je , tapi belum lagi masuk week2 seterusnya ..mesti nak 0n9 pon xsempat ..hahaha except from facebook dan tugasan on9 ..tapi xpelah , selagi boleh update , kita update . baru2 ni blog dela direview oleh sahabat2 blogger dari group Rakan Blogger 2day blogger kat facebook . first time kena review . ada yang komen pasal widget yang tergantung tu ..heheh dela dah buang dah .. sebenarnya nak ke kirikan skit benda tu , tapi tak buat2 sampai lah kena tegur pasal tu . ada yang cakap blog dela ialah personal blog coz the latest ones are all about personal things . bagi dela , memang la banyak pasal personal baru2 ni coz kan bulan puasa , pastu raya , and then nak masuk study balik . so entry2 agak kepersonalan laah skit ..erkkk istilah apa kah itu ? hehe tapi blog dela bukan personal sepenuhnya ya , dela kongsi semua yang dela boleh kongsi .. yang dela paling suka kongsi adalah pasal agama dan juga pendidikan . oklah habis bab ni , kita story sket pasal kisah kat upm bertuah ni .

sem 3 ni dela rasakan agak ok jadualnya , tak padat macam sem lepas . ada la jugak ruang waktu nak setelkan benda lain selain dari belajar . bila dah jadi senior ni , rasa lain skit . hehe suka tengok junior2 terutama yang kecik2 molek (tak pasan diri pon kecik) hahhaha . sejuk hati bila junior senyum then panggil akak . hehehehe simptom apakah ini ? ^_^

sem ke3 ni dela dan member amek subjek sains penjagaan rambut . best sangat . apa yang tak pernah diketahui pasal rambut jadi tahu . hehehe setakat ni tahu teknik syampu rambut , gulung rambut , dan juga buat sanggul . pagi tadi kul10 belajar buat sanggul . dela perlukan bantuan rakan jugak la , coz mula2 memg tak reti hahahhaha . selalu buat tak kemas . kena bukak balik . tapi at least kita belajar . belajar dari kesilapan . bukan mula2 buat dah terus pandai . hehehe pendapat dela laaa ..mgu depan belajar variasi buat sanggul plak .. ikut kreativiti kita nak buat sanggul bentuk mcm mana nanti . uhuhuu ni dah week3 , satu report pon belum buat lagi ..pemalas betul . ;p

sebelum menggulung

selepas menggulung

selepas sanggul


pastu sem ni dela n member join Kelab Kepimpinan UPM atau QKP . best jugak , enjoyy . takdalah seriusss sangat . yang penting kita enjoy dalam buat aktiviti tu . kelab lain dela join ialah kelab keusahawanan . sem1 dan sem2 dela jaga kiosk dalam kawasan hostel . pastu pertengahan sem2 dela berhenti coz tak sempat nak bahagi masa dengan kelas . selalu ada kelas ganti je . jadi jam bertugas kat kiosk selalu tak penuh . last2 stop . sem ni tak jaga terus hahaha . bz kot start sem ni .

sem ni jugak lah dela amek kerja kayu logam semua tu . huhu tak syuke tak syuke . tapi xpelah , ni semua ILMU ..dah bayar yuran mahal2 kenalah manfaatkan . betui dak ? :)


subjek lain yang dela amek sem ni ialah perakaunan pendidikan , sukan badminton , general writing skills , pemakanan manusia , dan juga sains pengguna . setakat ni yang stil blur2 lagi ialah sains pengguna . hehehhee ( consumer is an individual or organization that uses goods n services in the final form ) ni definisi kena ingat sampai bila2 .. hahahha . oh ya , start sem ni , semua kuliah kena ajar dalam BI .. huk2 berputar belit lah otak ni . kejap bi , kejap bm , pastu bi balik . dulu kat UiTM , semua in BI , kecuali subjek pemikiran Islam . datang sini amek kau , BM . tapi xpe . kita try slow2 k . hik3 .

tapi yang paling enjoy kelas amali rambut tu lah . nanti balik cuti midsem nak try syampu rambut Umi laaa ..hehehhe yeayy !! practice makes perfect ^_^ yang paling tak bape nak enjoy ialah bas . hahahha bas sem ni dah bertukar dari merah ke biru . tak syuke tak syuke .. boleh muat sikit je students . huhuhu saya nak bas merah saya nak bas merah .. hehehhe gurau je .

oklah tu je perkongsian utk kali ni . sehingga ketemu lagi . ^_^

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Thursday, September 15, 2011

Ambik Masa Update Kejap :)

assalamualaikum semua ..wahhh lamanya dela tak update .. sebab utama tak update ialah tidak berkesempatan dan juga takda mood . heheheh now dela nak update beberapa coretan kisah sepanjang 4hari dela berada kat upm ni . jom usha ~~

sabtu aritu dela naik bas dan sampai kira2 pukul 3.30am camtu laa . lupe lak nak tengok jam . bas tu berhenti kat hentian bas depan kolej dela stay . pastu heret dua beg yang tersangat berat (beg dela tak pernah tak berat) hhahaha masuk dlm kawasan kolej . oleh kerana bilik dela kat tgkat3 , so decide tinggal beg kat bawah dulu ..nak usha bilik ade org ke tak . kalau rumate dela junior , adalah orangnya . kalau tak , mesti bilik tu berkunci . nanti sia2 jek bawak naik beg . pastu p lah panjat tangga naik tgkat3 . tengok2 , emmm memg takda orang lagi . turun la balik sambil pikir2 nak duk mane la . nak mesej tanya ex roomate takut ganggu plak , ye lah dah nak hampir kul4 , orang tengah enak tidur kot .

pastu dela pon wat keputusan stay kat surau dulu . uhhuu . masuk2 je ajat nak bukak kipas tapi takda letrik lak . pastu duduk lah dela dalam surau tu dalam gelap n panas . takdalah panas sangat , cume rasa sesak sikit . siap berperang ngan nyamuk lagi ..hahhaha . then , amek kain semayang dan balut tubuh , tak bagi nyamuk gigit . dela set jam , nak bangun nak solat sama2 gn pelajar yang datang solat Subuh nanti . sedar2 hp habis bateri dan masa dela terjaga tu dengar2 orang tengah iqamat dah . pastu cepat2 nak p amek wudhuk , tapi air lak takde ..huhuhu . mujur bawak air mineral , dela pun amek wudhuk gn air mineral tu . then solat sorang je , tak sempat nak solat jemaah gn pelajar lelaki yang datang solat tadi .

pastu baring2 jap , then ada sorang kenalan masuk nak solat gak . pas dia solat , ktorang berbual kejap sambil tunggu kul8 , nak amek kunci bilik kat pejabat . sambil2 tu dela tengok senarai nama kat papan kenyataan kat luar pjbt . nak tengok sapa ek roomate baru dela . emm sem ni dela akan tinggal satu bilik dengan saudari Nadzirah Azizan . sapa ye ? dela tak kenal la . maybe kalau tengok tuan die , kenal la , cume taktau nama . member2 yang ada sekali kat situ bgtau rumate dela ni satu batch gak . oooo ok . kita tunggu ok . maybe dela memang kenal . :)

pastu p amek kunci dan masuk bilik . sebab beg dua bijik tu terlalu berat , so dela pun mtk tulun ngan dua orang member satu blok , Nadhirah dan Syaza . ehehhe baik dorang berdua ni . nanti kdila belanja gula2 yek ? hehee then , masuk bilik . wahhh nice biliknya . ada tikar getah . hhehe ok la secara keseluruhannya . dela tak demand pun nak bilik cantik2 , cukup sekadar ada katil , almari , meja , dan lampu kipas semua tu . :) pastu dela baring2 , rehat kejap . pastu tertidur sampailah roomate pun sampai ..ohhhhh cik adik ni rupanya . dela kenal dia , cuma taktau nama . hehehe selamat datang Nad !! :) akak roomate baru Nad heehhe ^_^

pastu bermula lah hari2 berikutnya . hari pertama kelas , kedua , dan ketiga . Nad is such a happy go lucky person . and it was nice to have her as my roomate . :) dear Nad , I hoped that it was the same for you . ok lah setakat ni je dulu . update hari pertama , kedua , dan ketiga tu dela cerita lain kali ok ! banyak benda dela nak kongsi2 gn korang semua . hehehe .

sehingga berjumpa lagi . stay tuned :)


Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Saturday, September 10, 2011

Wish Lists Dela

salam semua . huhu ni update last dela kat bumi kelantan ye . hehe petang karang dah nak bertolak ke upm semula . wish me have a nice journeyyyy ok ! even though 9hours dalam bas tu hahhahahha mau meletup punggung . erkk

tak sabar nak jumpa kawan2 ehhehehe rindu merekaaa . ok2 kat bawah ni senarai perkara yang dela tak sabar nak buat dan tak sabar nak tahu ! hehehe jom usha wishlist dela jommmm

1. tak sabar nak jumpa member2 (berapa kali nak cakap daa)
2. tak sabar nak tengok bilik baru walaupun jauh di puncak sana (arghhhhh)
3. tak sabar nak tahu siapa roomate baru dan tak sabar nak jumpa dengannya . adakah sunbae ? adakah hoobae ? hehehe
4. tak sabar nak jadi sunbae kalau roomate nanti ialah seorang hoobae hehhe
5. tak sabar nak buat makan2 gn member2 kesayangan
6. tak sabar nak masuk kelas . hahahha betul ke ? kata otak dah jammed kih3 ah xkire2 !!
7. tak sabar nak jumpa warga kolej khususnya dan warga kampus amnya . ayat skema takleh
blahhh hehe

oklah tu je . takleh nak update banyak2 . sayonara bumi kelate ku . hik3 . adiossss . sehingga kita ketemu lagi ye ! ntah bile plak nak balik ek . tapi kan , dalam happy2 pun , ada jugak unhappy nye . coz pembelian reload dan pek permulaan akan dikenakan 6% cukai perkhidmatan mulai 15hb ni . dela rasa semua dah tau kan pasal ni . hisyyy ingat semua pengguna hp ni kaya ke . ingat semua pengguna prepaid ni kaya ke . ni rakyat didahulukan ke duit didahulukan . sorry , ter- emo tetibe . oklah .

salam . miss u .

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Monday, September 05, 2011

Malasnya Nak Balik U !

salam semua . sihat ke ? tak lama lagi dah nak masuk U kan bagi students2 ipta . malasnya rasa nak balik sana . otak rasa dah jammed , hahahahhaha cuti 4bulan punya pasal . malas balik malas balik malas balikkkk .

tapi malas malas pun , nak jugak balik sana coz rindu sangat nak jumpa ngan kawan2 sekelas dan sekolej . huhu . lama tak jumpe . lama tak dengar celoteh dorang . rindu . korang rindu dela tak ? ke dela jek rindu korang ? yang pasti bila bukak sem ni , nak buat makan makan sikit . celebrate raya sesama ktorang . jadi , kena bawak kueh mueh dan biskut raya la setiap orang . dela nak bawak ape ek ? rasenye biskut2 dah hampir habis dah . ehhehe . dela harap dorang bawak biskut Almond London tu . feveret time raya . setakat hari ni , dela belum jamah sebutir pun biskut tu . uhhuuu sedih . kak Liza , Scha , kak Mimi , kak Nana , Farha , Piqah , Ecak , Asma , Qura , Fizo , Fida , dan Lin (wahhh ramainya) , nanti korang bawak Almond London banyak2 ek .! ehehhee Scha plak kena bawak la kek coklat dia tu . :)

tapi kan . nak tahu tak . sebab utama dela rasa malas nak balik sana ? sapa teka dapat sebutir biskut Arab . hhhehheee . ok sebabnya ialah , dela dapat bilik kat tingkat atas sekali kat kolej tu . uhuuuu malasnya nak ukah tangga . (*ukah=panjat) . dua sem lepas duk tingkat 2 , sem3 naik tingkat 3 plak . adouihhhh . penat den camni . boleh tertinggal bas nak ke kelas den camni . kenapa diletakkan dela di tingkat atas sekali ? adakah sebab dela seorang pelajar yang tak aktif ? eheheheh nak bagi aktif , kena bagi floor bawah sikit . 1st floor ke . adeihhh demand btol . hehe

emm nampaknya kena bagi aktif la kan . sem dpn amek badminton . kalau nak praktis petang2 , just terjun je ke bawah dan terus boleh main kat court kat ground floor tu . heheheh nak jimat masa . hik3 . eihhhhhhh takdelah nak buat camtu . memg takdapatdiselamatkan lahhh kalau terjun cenggitu . =,=

sedih .. lepas ni mesti takda orang pun nak datang bilik dela . uhukk3 . ye la kat puncak sana . kalau bilik sebelum ni , waktu malam nampak la jugak putrajaya . view yang sangat nice . tapi bilik yang dela dapat ni bukan kat blok yang menghadap putrajaya . blok yang satu lagi . uhukkk nak intai sape ek malam2 . hik3 tapi xpelah , dela terima aje . hehehe maybe ade hikmah disebaliknya . saban hari panjat tingkat3 , mgkin muncul minat dela nak join geng slide gunung pasni . ahakssss . time kat uitm dulu pun , kat Kolej Redang 1 , dela duk tingkat 3 gak . adeihhh memg makin kecik hamba . makan banyak pun tak jadi coz lepas tu terus exercise naik tangga .

hehe banyak sungguh omelan kali ni . ehheheh tq sudi baca !
salam

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Friday, September 02, 2011

Kisah Raya Dela

salam semua . masih terasa suasana hari raya lagi kan ? hari ni baru mencecah hari ke4 Syawal . masih banyak open house yang dibuat , tak lupe juga kenduri kendara saudara mara dan sahabat handai . dela balik kampung sehari sebelum raya . kakak n husband serta uncle n family sudah ada di rumah nenek . selain mak sedara n family yang memg duduk dengan nenek .

malam raya tu ktorang prepare ingredients utk kuah laksa penang , antara menu tetap yang Umi buat bile hari raya . kami adik beradik memg suke menu ni . hehe . pastu dela n adik masuk tidur , coz dah ngantok , yang len continue prepare kat dapur . keesokkannya, bangun solat Subuh kemudian tdo balik . tdo ayam je . hehe . pastu pergi mandi dan siap2 nak p semayang raya . wah bestnya dapat p solat raya ramai2 . ktorang sampai lambat dan tgk2 ruangan dah penuh . terpaksa beralih ke bangunan tambahan di sebelah . hehe first time solat kat bgunan tambahan tu .

selesai solat , salam2 , peluk cium gn jemaah masjid , ktorang balik dan sesampainya kat rumah , tengok dah ada tetamu datang . alamak , makanan belum sedia lagi ..kesian auntie kat dapur . pastu ktorang siap2 pakai pakaian raya lengkap bertudung dan membantu menyediakan makanan utk tetamu . tetamu yang dah ada ialah datuk n nenek saudara dela , serta anak menantu dan cucu dia . kami hidangkan laksa penang utk dorang . yummyy

pastu sepupu Umi yang sorang lagi plak datang . hehe . menjelang tengahari plak , ayah long n anak2 plak datang . diikuti dengan ayah cik , dan ayah ngah . wahh sukenye ramai yang balik . cuma ayah su dela je tak balik tahun ni . lepas tu rombongan yang tak pernah datang pun datang tahun ni . hehe adik kepada nenek dela dan anak2 nya datang rumah nenek ! hehe dorang dari Machang . biasa ktorang yang p sana dan beraya umah dorang . tahun ni sebaliknya . jadi , amat2 lah menyerlah kepadatan ruang dalam rumah tu . kat dapur anak beranak kami berkumpul , kat luar plak datuk saudara n anak2 nya . hehehe semuanya berjamu makan laksa . yeahhh naseb baek buat 10 kilo kan . hehe






thanks buat my sis utk gambar2 hehe

petangnya pulak , p beraya rumah datuk n nenek saudara . umah dorang dekat je , just perlu jalan kaki . cuma dela n family naik keta, coz susa kot nak lintas jalan . kereta ramai .. eh banyak . hehe kelantan memg teramat3 jammed musim raya ni . bukan musim raya je , weekend pon jammed . iskh . pas raya kat sana , ktorang balik umah . pas Asar , dela n family ambik masa bergambar . hehe tahun ni kami tema purple . hehe kelantanese panggil putih star . hehe


kami berempat

pastu petangnya jugak , rata2 uncles n families dah balik rumah masing2 . uhuuu . malamnya ktorang xp memane . duk umah je . adik bongsu nenek dari Machang ada datang . hehe . pastu takda aktiviti dah . dela just tgk TV je , cte Nur Kasih The Movie . ehee .

esok paginya , kakak n abg ipar bertolak ke kedah , beraya kat sana plak . berkurang 1 family . hehehhe dela , Umi n adik pun nak balik KB gak hari tu . nak beraya kat KB lak . thanks buat insan2 tersayang yang kasi dela duit raya , walaupun dela dah tak muda sangat dah . ahaks ~
dedicated to my sis , my grandma , my uncles , n my aunties . hehe

pastu time nak balik KB , jalan jammed ! arghhhh dah boleh agak kan . sejam lebih ambek masa . pas sampai terus beraya rumah mak sedara plak . pergi rumah mak sedara belah kanan, dapat duet raya dari sepupu . ehehhe thanks Achik ! kat situ ktorang makan mihun rasanya (apesal dh lupe ni) dan coklat . ehehe pastu g rumah mak sedara belah kiri lak . kat sana pun dapat duit raya gak . thanks Kak Inim ! kat situ plak ktorang makan roti jala dan sate . alhamdulillah rezeki hari tu .

malamnya takda aktiviti , borim , xtahu nak p beraya ktne . hasilnya , just on9 dan bukak blog yang dirindui ni . cewahhhh . on9 sambil tgk cte jepun sampai ke pagi . hahahha ape nak jadi . esok nya sah2 membuta . hahahha tapi takleh membuta lama sangat coz nak p makan gulai dekat majlis kesyukuran adik maksu dela . dekat Bachok , Kelantan . so ktorang pun mengharungi jalan jammed di Kota Bharu semasa perjalanan pergi dan jammed di Bachok semasa perjalanan balik . kat sana jumpe maksu n adik2 nya dan familinye . dah lame kott xjumpe dorang . pastu ktorang terus makan n nak balik . takot sesak nanti . hahaha time tu pengantin perempuan belum datang . ktorang cabut awal . hehehhe hasilnya , memg jammed . kalau tngu rombongan pengantin perempuan sampai , lagiii jammed kot . hehe

malamnya , dela tdo awal . dah boring sangat . kat fb n blog both xde orang . masih gigih beraya . dan harini , raya ke4 , dela n family duduk rumah je . hehehe tngu orang datang . datang ke tak tak tahu lah . hahaha esok lak nak p majlis kawan skula rendah dulu . majlis menyambut menantu dekat Wakaf Bharu . ala , Shahidan , kawan dela yang dela pernah cerita dalam entri jalan2 ke KB Mall tuuu . hehhe

oklah ni lah cerita hari raya dela setakat ni . selamat hari raya korang :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Monday, August 29, 2011

Kad Raya Special dari Dela Untuk Rakan Blogger

salam semua . sebelum bertolak balik kampung petang nanti pas Asar, dela nak amek kesempatan ni nak ucapkan Selamat Idilfitri , Maaf Zahir & Batin kepada semua warga bloggers dan sesiapa sahaja yang mengenali diri dela . kalau ada sesiapa yang terasa hati gn dela . dela mtk maaf ok . oklah , dela nak bagi kad raya ni , spesel utk awak2 semuaaa :)


amacam ? lawak kan ? hahahha dela tak pandai sebenarnya nak design2 ni . ni pun dah kira ok boleh letak ketupat tu . haha sila gelak . =,=

mesti ramai yang dah tak on9 kan coz nak buat persiapan raya , kemas rumah wat kali terakhir , or maybe ada yang tengah on the way balik kampung sekarang . dela bertolak pas Asar nanti . doakan dela selamat pulang selamat kembali ye ! :)

selamat hari raya maaf zahir dan batin

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Istiqamah Dalam Beribadah

salam semua . hari ni dah pun hari ke29 kita berpuasa, di mana merupakan hari terakhir kita bersama2 dengan Ramadhan . Ramadhan dah nak pergi . Syawal bakal tiba . walaupun begitu, diharapkan kita semua dapat istiqamah dalam beribadah , terutamanya dalam membaca al-Quran . dan perbanyakkan solat2 sunat di malam hari . dela akui diri dela sendiri pun agak liat melakukan ibadah2 ini, tapi dela berusaha mengingatkan diri sendiri tentang kelebihan ibadah2 sunat ini dan ganjaran pahalanya . dela ade terbaca di sebuah blog . bukan blog orang lain, kakak dela sendiri . bunyinya ;

"Mesti kita tertanya2, bilakah Allah SWT paling ambil kira amalan kita? Sebenarnya, it's when we agak2 malas nak baca al-Quran/berzikir/solat sunat, tapi kita teruskan jugak buat. "

jadi, walaupun kita rasa malas sangat , berat sangat punggung ni nak bangun nak amek Quran baca , tapi kita tetap teruskan jugak niat kita nak baca , insyaALLAH Tuhan akan ambik kira dan bagi ganjaran .

pic googled

jadi, sentiasalah membaca al-Quran . kalau dah malas sangat pun, boleh dengar orang lain baca . takpun dengar kat internet ni . kat Tanzil.net . mcm2 saluran ada . kat TV pon ada orang mengaji kan . bila kita mengaji atau dengar orang mengaji , jiwa kita boleh jadi tenang, insyaALLAH .. peluang kita utk beribadah sebenarnya terbentang luas depan mata, cuma atas diri kita sendiri je nak buat ke tidak :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Hari Kedua Puluh Lapan Puasa

salam semua . now dela nak update kisah berpuasa hari yang ke28 pulak . stay tuned ye . pagi tadi (28hb) ktorang balik semula ke Kota Bharu dan Umi plak lepas tu terus kerja . hari ni baru Umi stat cuti . so dela n adik duk kat rumah . on9 kejap, pastu takda line pulak . pastu tidur coz boring . adik plak tidur sebaik sahaja sampai . adeihh .

pastu bangun solat2 semua, on9 balik . BW , facebook, dan wat entri sambil dengar bacaan ayat suci al-Quran dekat Tanzil.net . pastu petangnya Umi pon balik . ehehee menu iftar ktorang tadi ialah ayam masak pedas , daging kutub , dan ikan cencaru masak sumbat . kueh lak KURMA dan akok. pas bukak posa, siap2 nak solat .

ktorang tak p terawih tadi coz Umi cakap lorong tempat biasa lalu nak ke surau tu ada pokok tumbang . baru petang tadi, Umi tengok masa balik kerja . so ktorang decide tak pergi kerana beranggapan pokok tersebut belum dialihkan . tambahan pulak time tumbang tu hujan dan time orang hampir nak bukak posa . ktorang stay rumah je . pas solat Isyak, dela makan2 jap pastu tidur .

pastu bangun basuh pinggan dan basuh baju . then on9 . rasanya tak tidur sampai pagi nanti . coz Umi kata pagi nanti nak pergi beli bahan2 nak buat laksa penang . yummyyy antara menu utk raya nanti . ikan dah beli . laksa dah tempah, nti karang nak ambik . barang2 lain seperti nenas, salad, bawang etc nak kena beli kat pasar besar nanti . :)


oklah tu je update utk 28hb . stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Sunday, August 28, 2011

Watpe Nak Bace Quran, Bace Pon Tak Paham !

salam semua ..korang terkejut tak gn tajuk entri ni ? sebenarnya kali ni dela nak berkongsi pasal satu kisah tentang al-Quran . cerita ni bagi dela agak menarik , sebab tu dela merasa terpanggil utk berkongsi . thanks, cik nadia fatihah !

.Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?.

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.
Pada suatu hari cucunya bertanya,
‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’

Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata,
‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata.
‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’

dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi.
Orang tua itu berkata,

‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’

dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada ketika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan.
Katanya, 'tengok Atuk, tak guna!'
‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’
Orang tua itu berkata, 'tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.
‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’

Semoga kita mendapat manafaat daripada kisah ini .

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Hari Kedua Puluh Tujuh Puasa

salam all readers . hari ni sudah pun 28 hb kan . tak dapat dinafikan lagi , masa begitu pantas berlalu . esok dah ari last kita berpuasa . esok ari last kita bersama Ramadhan . bilakah kita akan bertemu Ramadhan lagi ? mudah2 an kita dapat bertemu lagi Ramadhan pada tahun depan . mtk2 dipanjangkan umur . Aminn .

dela baru je sampai dari kampung sebenarnya ni . dalam kepala dah set nak update pasal puasa semalam punya . petang semalam lepas Asar, dela, Umi , n adik balik kampung kat Pasir Puteh . balik berbuka puasa n terawih kat sana . em ni kali ke3 kot . kakak n abg ipar dela dari Puchong pun balik juga . dorang sampai petang tu jugak, tapi lebih awal dari ktorang . hehe

dah lama tak jumpa both of them . hehe seronok lak rasanya . dapat berbuka puasa ramai2 , lagi ramai dari biasa . time iftar tu semua ada, kecuali pak sedara je takda, coz kerja . menu iftar ktorang ialah ikan cencaru sumbat, pastu ikan ape ntah dela lupe ..haha menu lain ialah gulai ikan dan gulai ayam ..kueh lak ada KURMA n ondeh2 . ehehe Alhamdulillah .

pastu siap2 nak p terawih lak . dela, Umi, dan nenek je pergi coz adik sakit perut dan kakak lak penat coz baru sampai petang tu . so ktorang bertiga je malam tadi . pastu time dlm surau, tetibe blackout . 2x plak tu . pastu Alhamdulillah dah ok . pas habis, ktorang tak stay utk moreh , terus balik . hahha pastu balik, berbual2 kejap gn kakak . pastu dia kasi ktorang kerongsang raya for free ! how nice of u, sis <3 haha ..

pastu takda aktiviti da, mata dah mula layu , esok pagi dah nak balik KB semula . hehe !

ok done . stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Saturday, August 27, 2011

Nak Balik Kampung Gak Laa

salam . semua dah balik kampung ke ? senyap je ni . kat fb pun dah kurang . kalau macam tu, dela nak balik kampung gak la . hehehhe jangan jeles .. hik3 . ok, kepada yang sedang berada di jalan raya, berhati2 lah . pandu cermat jiwa selamat , ye . biar lambat pun asalkan selamat sampai, selamat tiba .:)

okla nak prepare barang sikit . pas Asar insyaALLAH bertolak . sehingga berjumpa lagi ye . daa

stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Hari Kedua Puluh Enam Puasa

salam semua . huhu lambatnya dela update cerita berpuasa hari semalam punya . huhu takda mood pulak malam semalam . ok dela start ye, walaupun takda orang nak baca . waaaa ..hehe semalam pagi2 pergi buang sampah gn Umi pastu p kedai perabot nak beli rak, tikar getah, dan sarung kusyen . ktorang p kat kedai perabot Lee Boon Tin . yang tinggal dekat area kota bharu mesti kenal kan kedai ni . ke tak kenal ? kalau tak kenal, p la cari . ahaks .

dela n Umi beli rak besi utk letak bekas2 gula, biskut, dan macam macam bekas lagi lah kat dapur tu . ada 5 section semuanya . harga dlm rm140 cmtu la . pastu beli tikar getah kaler ijau coz nak matching kan dengan cat kat ruangan bwh rumah ktorang . dela tengok mcm masuk je . nice ! pastu beli sarung kusyen, pun kaler ijau gak . hehe green lover :) pastu tauke gtau nanti dia akan datang hantar kat rumah . sarung kusyen tu ktorang bwk balik sendiri je . hik3

pastu balik rumah . hampir tengahari, dela apa lagi, tidur la . kan sunat . ehehe . tapi yelah kan tak penah tdo kejap. pas dela bangun, tengok2 tikar getah dan kabinet tu dah sampai . ehehe the rest of da family sedang working on cutting da tikar getah to suit it with the area kt ruang bwh rumah . yeayyy nice kaler ijau tu, memg masuk lah dengan cat dinding . pastu rak pun dah terisi dengan bekas bekas segala . :)

pastu petangnya dela n Umi kuar lagi, p cari air soya dan lauk2 lain . kami mencari2 sampai ke Paloh jauhnya . biasa cari dekat2 ngan area rumah je. time tu hujan uhukk . Umi tanya nak beli lauk apa . dela pun suggest ikan keli goreng, dan ayam percik . malangnya ikan keli takda (waaa) so Umi beli ayam percik dan ayam pedas je . selain tu beli kueh ondeh2 tu . then balik rumah prepare utk berbuka .

pastu nak p terawih lak, berpakat gn sepupu . kalau terlalu lecak kat depan rumah , dela tak pergi . tapi rasanya tak lecak sangat . pastu sepupu bgtau dia tak jadi pergi, sakit perut katanya . ehh kenapa ramai sakit perut ni . Umi pun sakit perut, sebab tu takleh nak p . dela masa tgh siap2 pun rasa gak sakit perut tu . pastu tgk2 masa dah berlalu , dah nak azan , dela pun decide tak p . duk umah je . pas solat, makan2 jap . pastu tidur .

Umi pun tidur gak . sama macam semalam . hehe pastu pukul bapa ntah dela tersedar coz rasa sakit perut sangat . rupa2nya dela cirit birit . huhu pity me . pastu Umi suruh makan ubat cirit birit dia . ok fine telan 2biji . pastu p amek wudhuk then buat solat2 sunat . pastu mengadap lappy dan bukak Tanzil.net, dan dengar alunan ayat suci al-Quran kat situ . best . dela paling suka dengar recitation yang al-Ghamadi punya . sedap suaranya . pastu dela terus stay, tak tdo dah, sampai sahur dan Subuh . pas Subuh baru tidur .

ok siap utk hari ke26 ! stay tuned :)



Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Friday, August 26, 2011

Jom Lihat 10 Jenis Kurma Popular

salam para pembaca sekalian . hari ni sudah pun hari Jumaat, dan dela di sini tak keje, cuti . eh bila masa plak dela keje . hahahaha . dela cuti semester laaa . hehe . ok arini rasa nak berkongsi pasal buah KURMA . ya, buah kurma . semua tahu kan ? ke ada yang tak tahu ? eiii mana boleh tak tahu kan ..buah ni amat popular pada bulan Ramadhan . memakan nya semasa nak berbuka puasa menjadi anjuran Junjungan Besar kita . sunnah Baginda .

tapi kita ramai taknak buat . nak minum air manis dulu . apa salahnya amal sunnah Nabi, makan kurma dulu . ye tak ? dapat jugak pahala . satu lagi, Nabi SAW bukan sahaja makan kurma time berbuka, kurma juga merupakan menu sahur Baginda selain daripada air . KURMA dan AIR . tapi kita ? makan nasi kenyang 3hari . betul dak betul dak ? termasukla penulis blog ini . yang membezakan sahur kita dan sahur Nabi dan para ulamak ialah menu itu sendiri , KURMA dan AIR . ok now jom kita lihat pelbagai jenis kurma seperti di bawah . ada 10 semuanya . tapi yang sebenarnya ada banyakkk lagi jenis kurma di dunia :)


1. Kurma Nabi/ Ajwa – Kurma ini hanya tumbuh di tanah Madinah (Saudi Arabia) dan inilah kurma payorit Nabi Muhammad SAW. Warnanya hitam, tekstur lembut, tidak manis dan citarasanya hampir mirip seperti kismis.

2. Kurma Sekki – Kurma ini memepunyai dua warna. Bahagian atasnya berwarna kuning-kuningan dan bahagian bawahnya berwana coklat-kecoklatan. Bahagian berwarna kuning lebih keras sedikit berbanding bahagian coklat yang lebih empuk dan kenyal. Rasanya tidak terlalu manis dan tidak tawar.

3. Kurma Barhi – Kurma yang bertekstur lembut seperti durian ini berwarna coklat merah. Rasa manisnya sedang-sedang sahaja dan ada sedikit rasa caramel.

4. Kurma Kholas – Kurma berwarna coklat terang keemasan dan mirip seperti kurma barhi. Teksturnye empuk dan hanya ada citarasa coffee caramel. Kemanisannya juga di kadar yang sedang.

5. Kurma Khidri – Kurma berwarna merah maron gelap. Teksturnya lebih kering dan kenyal dan tidak terlalu manis.

6. Kurma Mactoumi – Kurma berwarna sedikit kemerahan. Permukaannya agak permukaan agak keriput dan kenyal tetapi rasanya manis.

7. Kurma Sokari – Kurma berwarna kuning kecoklatan. Tekstur kenyal lembut tetapi ada juga jenis yang keras. Ia yang kelihatan sedikit kering dan manis ini paling disukai di Arab Saudi.

8. Kurma Siraj – Kurma berwarna kecoklatan kemerahan yang bentuk lonjong. Tekstur lembut dan rasa manis sedang.

9. Kurma Majol – Kurma berwarna coklat. Rasanya sangat manis dan kenyal dan mudah merekah. Ia juga mudah didapatkan dengan harga yang tidak terlalu mahal.

10. Kurma Monief – Kurma berwarna coklat terang, ukurannya tidak begitu besar, rasanya manis sedang dan memiliki tekstur yang lembut.

perkongsian dari blog ini

stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Hari Kedua Puluh Lima Puasa

salam all ..waaa dah lama kot rasa tak update . hehe perasan tak habis2 . tapi memg rasa lama kot . ntah kenapa . rindu sama kawan2 blogger kot . ok tanpa membuang masa dela nak update kisah berpuasa hari ke25 . hehehhe tak kira, nak cerita jugakk.

semalam (25hb), aktiviti still macam biasa . cuma pada pukul berapa ntah , dela tengok ramai orang lalu kat kawasan depan rumah dela sebab nak mengziarahi jenazah jiran dela. kat belakang rumah ada shortcut . Alhamdulillah, ramai yang pergi nak tengok Allahyarhamah buat kali terakhir . semoga ALLAH mencucuri rahmat ke atas rohnya . Aminnn..

pastu petang tadi hujan turun dengan sangat lebat . terasa kelebatan nya . pastu dela n Umi prepare utk iftar . menu iftar kami hari ni ialah ayam goreng, sambal ikan bilis, dan tomyam . best2 .. Alhamdulillah . kueh plak ada ondeh2 tu . besar2 saiznya , susah nak telan . erkkk orang kunyah2 dulu la dela ..tau2, tapi dia punya saiz besar tu susah tau kita nak kunyah2 ..heheheh makan je la, cakap banyak watpe ..hehhehe ok2..(dela berbual dgn sapa ni)

pic source here

pastu bile dah hujan lebat, konpem2 kat lorong depan rumah tu lecak dengan sangat banjirnya (ehh ayat apa ni) , so dela n Umi xp terawih malam tadi . duk umah je . time tengah tngu Isyak, both of us rasa sleepy...tapi tahan lagi . nak solat Isyak dulu . pas masuk waktu terus solat, n dela terus rebah (rebah tidur ye) dan membuat peta dunia sampai pukul 1 lebih tadi ..Umi pun join sekali ..sama2 wat peta dunia ..:)

pastu bangun ktorang buat solat Tahajud dan baca ayat suci al-Quran dan surah Yaasin sekali ..tadi ngantok punya pasal tak sempat nak baca Yaasin dulu . pastu dela kemas2 rumah sikit, adik lelaki plak sambung mengecat ruangan bawah rumah ktorang . pas kemas2, dela pun on9 . rindu sama blog, rindu sama member blogger , rindu nak BW ! hehehehe korang rindu dela tak ? (tak habis2 gn statement perasan dia)

ok lah done utk 25hb 8 bersamaan 25 Ramadhan ..stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Wednesday, August 24, 2011

Hari Kedua Puluh Empat Puasa

salam semua . sekarang dela nak update kisah berpuasa pada hari ini, iaitu hari ke24 . Ramadhan beransur2 meninggalkan kita, sebelum ia pergi sepenuhnya, marilah kita meningkatkan amal ibadah kita . kalau dah malas sangat pun, berzikirlah memuji Pencipta kita .

hari ni, takda aktiviti jugak . sama macam semalam, dela isi dengan aktiviti mengaji . cuma yang lain nya, hari ni adik tak pergi sekolah . malas katanya . cikgu jarang masuk . hari ahad sorang je cikgu yang masuk . ok apa2 je lah . tapi adik ada pun, takda buat aktiviti jugak . sebab dua2 asyik berhibernasi . haha

jom kita layan menu iftar plak . arini berbuka dengan nasi goreng . dah lama tak makan nasi goreng sejak bulan puasa ni . emm baru sekali rasanya time sahur . walaupun nasi goreng, tetap membuka selera . lebih2 lagi ada ayam goreng (haha) dan keropok kering . sedap amat . pastu siap2 nak p terawih .

masa kat surau, ktorang dapat tahu jiran belakang rumah kami meninggal dunia Asar petang tadi . Innalillahiwainnahiroji'unn ..tak sangka Allahyarhamah pergi tiba2, coz rasanya baru petang semalam dia berjual nasi berlauk dekat dengan area rumah dela di Jalan Bayam, Kota Bharu . nasi berlauk dan kueh mueh Allahyarhamah digemari ramai . Orang selalu singgah beli .

pastu pas habis terawih, dela n Umi plan nak p melawat jenazah Allahyarhamah . ktorang pergi sekali gn mak sedara dela sorang lg . sampai sana, dah ramai orang yang memenuhi area rumahnya . dela, Umi, n mak sedara masuk jenguk Allahyarhamah dan menghadiahkan surah Yaasin kepadanya . Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarhamah . Aminn

done update for today .

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Jom Mengundi Tagline di Komuniti.2dayblogger.com

salam all . proses mengundi tagline di komuniti.2dayblogger.com telah pun bermula . sila ke link tersebut dan tekan like untuk tagline yang anda suka . kalau anda suke tagline dela, anda tekan like . hehehheehhe jom2 dela pun dah like tagline yang dela suke . dela tak like yg diri sendiri punya . boleh ke like diri sendiri punya, saudara Faisal ? hehe

undian sampai 27hb ni ye !
stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Tuesday, August 23, 2011

Segmen Kenangan Bersama Kad Raya

salam . lupe lak . dela sebenarnya nak join satu segmen ni, pasal kenangan kad raya . uhuu . pasal kad raya lagi . biaa la . nak kumpul kad raya punya pasal . ^_^ ok2 , segmen kali ni dari Sergeant Keroro yang diberi nama Segmen Kenangan Kad Raya . kena cerita kenangan2 yang kita ada gn kad raya . sama ada kita tidur gn kad raya, peluk cium kad raya or sebagainya . tehehhehehe . kalau nak join (maybe dah lambat kot, habis kul11.59 nanti) sila klik banner empunya segmen di bawah :



ok dela start ye. masa kecik2 cili padi dulu yakni time skula rendah, dela tak dapat banyak sangat kad raya . eh jap, tak banyak or tak pernah ?? kot2 taktau kad raya tu apa masa tu . kah3 ignorant betul . lepas tu masuk sekolah menengah barulah pandai sikit . mula bertukar2 kad raya dengan best friend time skula rendah dulu . suke sangat . baru tahu feeling bile dapat hantar kad raya dan feeling bile terima kad raya . rase sangat2 dihargai kan ? pastu bile dah kenal ramai orang kat asrama tu , kenal sunbae2 dan kenal hoobae2 (senior n junior), time cuti sekolah mula la menghantar kad raya utk mereka .

ada juga time dela Form2, ada sorang member 1 batch ni dia siap wat sendiri dia punya kad raya . dia amek kertas kaler, tulis2 n hias2, pastu dia amek kertas lain plak lipat2 jadik sampul . nice work ! takyah membazir beli kad raya kan . pastu makin meningkat umur yakni time Form3 ke atas, makin bertambah liat dan malas lak . masa Form5, member2 gune cara yang lagi senang dan pantas . misteri pon ada . nak tahu ape ? dia beli kad raya, tulis siap2, pastu letak bawah meja kita dlm kelas . mak aii ingat boyz mane dah nak ngurat ..eheheh pasan . ada gak yang letak bawah bantal kita time kita takda dalam bilik . misteri kejap je, pastu belek2 tgk ada nama pengirim . kenapa takda yang bagi face to face ek ? maluuu ke ? eheh .

tu kenangan kad raya gn member2 skulah . gn ehem2 ada gak . tapi gn bekas ehem2 lah . dulu ex dela suka anta kad raya . dan dalam kad rayanya, dia akan sertakan pantun . dan pantun nya mesti sama je . dia suka kot pantun tu . ehhe . pastu dia tulis gak, harap2 dela balas kad raya dia tu . dan dela balaslah . baru best bertukar2 kad raya, ye tak ?

oklah . itulah kenangan dela n kad raya . takda nak peluk cium nya . hehehehe tapi apa salahnya kan ? hahaha

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Hari Kedua Puluh Tiga Puasa

salam all . harini tanpa buang masa dela nak update cerita berpuasa hari ke23 pulak . em tinggal beberapa hari sahaja lg , ada 6hari je lagi kan . cepat betul masa berlalu . Ramadhan dah nak tinggalkan kita . ok lah dela teruskan topik penceritaan ye . hari ni pun aktiviti dela mengaji Quran jugak, macam semalam .

lepas tu sink kat dapur sumbat, pastu terpaksa basuh pinggan mangkuk kat dalam bilik air . wahhh aktiviti yang sangat mengeluarkan peluh bila terpaksa buat trip dari dapur ke bilik air, dapur ke bilik air . pas habis 3 trip, ulang alik ulang alik amek sabun pinggn mgkuk dan letak kt sink dapur . takleh jadi ni, kena baiki jugak saluran paip tu .

menu berbuka arini sambal ikan bilis (rasa nya jadi menu tetap dela sampai nak raya) , ikan rebus goreng, dan ayam goreng . adik ada beli pizza tadi, pizza yg murah tu je, bukan Pizza Hut ye. hehe dela xmakan, coz dah full makan nasi . erkk . pas makan, siap2 p terawih . malam ni pun penuh saf . Alhamdulillah . cuma orang lelaki je kurang . pastu ktorang terus balik tanpa tunggu makan moreh . tadi nampak macam mi sup je . ehehhe .

oklah done . stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Monday, August 22, 2011

Hari Kedua Puluh Dua Puasa

salam semua . sihat dop hari ni ? harap semuanya sihat lah ye . mudah utk kita menjalankan ibadat terutama pada 10malam terakhir ni . ok now dela nak update plak ceritera berpuasa hari ni . hari ni dela buat aktiviti mengaji je . masa lain, tidur je ehhehehe . kuat betul tdo, sebab malam tu selalu tdo lewat , asyik godek blog . haa sapa suruh . nak salahkan siapa ?

hahaha kita cerita terus pasal menu iftar ye . arini menu berbuka ialah ayam goreng, sambal ikan bilis, dan apa lg ek ..lupe dah . aihhh . (dia ingt yg dia makan je) hahhaa . xpelah ek, lupe lak arini, maybe ada ayam pedas satu lg kot . oh ya, menu nasi kerabu ada lg, seperti sambal tumis, dan ulam2 dia . Umi je yg makan . tapi kecuali budu la . Umi tak suke budu . ehehhe .

pastu siap2 n p terawih macam biasa . tadi ramai jugak lah jemaah perempuan . muat2 tempat solat . Alhamdulillah . mungkin dalam beberapa belas orang . ruangan solat perempuan kecik sahaja, jadi hanya belasan jemaah je boleh muat . pastu time tengah berdoa lepas habis rakaat ke16, hujan mula turun , makin lebat makin lebat . alamakkk payung tak bawak , acaneee nii ..uhuuuhhhu . pastu mtk2 dalam hati hujan akan berhenti nanti . majoriti jemaah perempuan jalan kaki, semua tak bawak payung . sebelum tu takda tanda2 nak ujan pun . cuma right before it started to rain, dela rasa panas . berpeluh kot walaupun duduk saf depan dan kipas kiri kanan . pastu tiba2 ujan turunnn .

pic ehsan Google

pastu Alhamdulillah time nak balik tu hujan dah beransur berhenti . kami terus balik (mcm biasa, tanpa moreh) takut2 nanti hujan lebat balik . dela n Umi redah air dekat lorong sebelum lorong rumah . huhuhu. sampai rumah terus cuci kaki . sejukkk nyee ..ehhee rasa mcm nak tdo , tup2 bukak lappy n on9..^_^

ok done utk hari ni punye . stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Dapat Kad Raya dari Cik Niesya !

salam semua ..dela nak berkongsi pasal contest yang dela join baru2 ni , iaitu Contest Kad Raya oleh cik niesya . terkejut sangat dapat mesej kat shoutmix dari cik niesya mengatakan dela menang contest ni !! ehehhehe . dia suh inbox alamat gak kat fb . dela teruja punya pasal terus p inbox alamat . tapi sambil2 taip tu rasa ragu2 gak coz entri pengumuman pemenang contest belum kuar lagi . ntah2 ada orang saje2 je kan .

pastu pas terawih bukak fb tengok2 cik niesya balas . katanya betul la cume dia belum umumkan lagi time tu . arini dia akan pos kad raya tu . ehehhehe mtk2 abe posmen still sudi menghantar kad raya ke teratak dela ni :)

to niesya bella,

THANK YOU VERY VERY MUCH !!

walaupun kontest ni skop dia kecik je, n hadiah dia cume kad raya, tapi hadiah tu amat3 lah bermakna bagi dela ni . dah lamaa sangat tak dapat . nampaknya raya kali ni ada lah sikit kelainan coz dapat kad raya setelah sekian lama tak dapat, lebih2 lagi dr blogger plak tu . ok , sapa2 bermurah hati seikhlas hati merajinkan diri nak pos kad raya utk dela, amatlah dialu2 kan ..=) haha

sekalung tahniah jugak buat para pemenang yang lain . congrate to my sis, Zara too :)

terima kasih daun keladi , lain kali buat kontes lagi ^_^

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Sunday, August 21, 2011

Hari Kedua Puluh Satu Puasa

salam semua. watpe tu ? dela bru balik ni . ehehhehe . malam ni dah pun malam ke22 . cepat sangat masa berlalu . kan kan kan ? ok lah, sebelum dela mengarang ayat yg lebih panjang , jom kita lihat apa aktiviti puasa hari ni .

hari ni takda aktiviti jugak, borim sangat . takda geng nak buat berbual or pape je lah . bual bende manfaat dahla ye . huhuhu . pastu petang tadi kulbpe ek, lebih kurang kul5 cmtu la, letrik xda lagi ..malam semalam pun xda gak, kul12 tgh malam lebih2 mcm tu . huhu ni dah masuk kali ke3 letrik xda . kenapa ek . tiang letrik dekat kwasan perumahan ni ada problem ke ? huhu

pastu masak nasi atas dapur lah jawabnye ..a few minutes later (wahh ckp omputih) Alhamdulillah letrik ada balik .. pastu mak sedara rumah sebelah kiri datang bagi 1 set hidangan lengkap nasi kerabu ..uhuuu sebab tak cukup tangan nak bwk, dia siap buat 2 trip ehehehe . mula2 dia bawk nasi kaler kuning, ayam goreng, kerabu, limau nipis, n ulam2 dia . second round dia bwk budu n sambal tumis ..hehehhehe best2 . apa yg best di mata dela ? apa lagi, ayam goreng tula ...panas2 lagi ..hehehhe . tq2 !!

pastu menu iftar ktorang selain nasi kerabu tu ialah ikan cencaru sumbat, dan ayam masak pedas . hehe dela amek sambal tumis yg nasi kerabu tadi n ayam goreng yg nasi kerabu jugak . ahahhaa . takda mood nak makan set dia . hehehe . Umi ada beli labu sira hari ni . eheehe tapi dela tak makan labu . ahaks

labu sira . pic credit to sini

pas habis solat semua, dela n Umi gerak nak p surau . malam ni ramai jemaah perempuan . lepas habis 8rakaat, 2orang je yg balik . jemaah lelaki plak tak berapa ramai, after 8rakaat, tinggal ciput je. iskh3 sepatutnya time2 10malam terakhir ni lah kita datang sama2 mengimarahkan masjid . betui dakk .

pastu ktorang terus balik, tak stay utk moreh macam biasa . boleh bilang gn jari kot berapa kali stay utk moreh . kurang dari 5 . heheh ntah kenapa malas . menu dia ok je . hehehe

ok done utk hari ke 21 ! ^_^ stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Saturday, August 20, 2011

Hari Kedua Puluh Puasa

salam semua . taknak celoteh panjang2 . jom baca update hari ke20 pulak . hari ni lepas Subuh, dela tdor coz rasa mengantok sangat . berat tersangat berat mata ni . arini takda watpe sangat . Umi n adik kuar p beli barang dia . semalam dah kuar, arini kuar lagi . ehehe sebab semalam lupa beli barang2 adik .

menu iftar arini plak macam biasa . lauk tak berubah sangat . sambal ikan bilis, ayam goreng, tomyam . hehe . pas makan, siap2 nak p terawih . malam ni adik ikut sama . jadi ktorang bertiga pun pergi lah ke surau sama2 . tadi awal2 dela tak ngantok . pastu time dah nak habis tu, mata mula rasa berat. adehh ..pastu boleh tahan lagi . then balik rumah, tak stay utk moreh . nak cepat balik rumah, nak prepare nak buat biskut raya . yeayy ..

pastu balik adik cakap "buatla kek malam ni" . alaaa, semalam dah set nak buat biskut malam ni . uhuuuu xkire2 ..hehe . last2 adik jugak menang . semasa dela tengah menulis post ni, Umi n adik tengah wat kek kat dapur ..japg dela turut serta . ahakss sedey ke tak dapat buat biskuttt ?? ahahhaha no komenn .

ok lah entri ni sampai cni je . stay tuned:)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Makan Kenduri Tak Dijemput?

salam all . harini dah pun hari yg ke20 kita berpuasa dalam bulan Ramadhan yg mulia ni . Amacam puasa ? adakah penuh puasa anda ? bagi lelaki, anda memg wajib puasa penuh kecuali atas sebab2 tertentu . perempuan pulak, ada dua keadaan . ada yang puasa penuh, ada yang tidak . jangan pelik coz ada jugak perempuan baligh yg puasa penuh . dela pernah masa dekat sekolah asrama dulu . ada yang tertanya2 ada ke pompuan yg puasa penuh . mestilah ada . tak semua ada kitaran haid normal . ye dop.

ok entri hari ni bukan nak cakap pasal pompuan puasa penuh ke dak , tapi nak berkongsi pasal 1 isu yang mgkin ada korang alami atau saksikan sendiri . pernah tak korang sebagai tuan rumah mengadakan majlis walimatul urus dan menjemput sanak saudara sahabat handai makan ? dorang biasanya akan bagi duit or kasi hadiah kan ..ni yang dela experience la . time kakak kahwin aritu . tapi, dalam byk2 orang ni, ada yang tak dijemput, dan kita tuan rumah tak kenal pun dia . tak pernah kenal . tiba2 datang makan kt majlis tu . adakah haram atau halal makanan yang dia makan ?

dela pun tertanya2 gak . halal ke x. katakanlah haram kan . yelah main redah je makan . tapi macam mana kalu lepas makan tu dia jumpa tuan rumah dan kasi duit ? adakah hukumnya halal pula ? mari kita lihat jawapan dari Ustaz Azhar Idrus berhubung hal ni .

menurut ustaz, HARAM makan kenduri kahwin kalau tak dijemput waima kita bayar sekalipun . kalau nak bawak kawan plak, wajin minta izin tuan rumah dulu . ok mgkin kita tak tahu pasal ni sebelum ni . takpelah nak buat mcm mana . tapi sekarang dah tahu kan ? sama2 lah kita mengingat2 kan sesama kita umat Islam .

p/s: malam ni nak bikin cookies lagi . ^_^


Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Friday, August 19, 2011

Hari Kesembilan Belas Puasa

salam semua . tanpa membuangkan masa yang tak banyak ni (hehe) dela nak update story puasa hari ke19 pulak . pagi tadi ikut Umi p anta adik tuisyen . adik SPM taun ni . tujuan ikut Umi ialah sebab Umi suruh . hehe takda la . sebab nak beli2 barang nak raya dan barang2 nak buat biskut . mula p Pasar Besar Siti Khadijah , beli bawang, kacang hijau . beli ayam ikan . then dela beli purse . hehe nak try pakai pulak. sebelum ni tak berapa suke pakai . Umi plak beli kerongsang . She is kerongsang lover . ^_^ then, Umi cakap dia rancang nak buat LAKSA arini . apa ??? laksa ? yeayyy dah lama kot tak makan laksa penang Umi buat .

pastu start beli bahan nak masuk dlm kuah laksa . ikan dah ada, bawang dah ada, oh ya, bunga kantan . pastu ktorang masuk Mydin lak . beli biskut sampai 4 bekasss . adehhh melayang rm40++ . beli barang keperluan diri, barang dapur, etc. then p letak barang kat kereta .

pastu, ktorang masuk supermarket Pantai Timur plak . kat sana terjumpa ayah Long n his family, tgh turun tangga, maybe dah siap beli . pas greeting n salam2, dela n Umi naik atas, cari dapur gas dan cawan mini tempat nak letak biskut tu . adik mesej . dia keluar awal katanya . sejam awal . adoii . apa nak jadi la . then suruh dia tunggu je kat kereta . pastu ktorang p umah tailor, nak amek baju raya. yeayy. then sebelum balik, singgah beli cat . nak cat rumah :)

pastu sampai umah terus tolong2 potong bawang, blender bawang, blender ikan . pastu panaskan kuah laksa. pahtu dela rehat jap sampai tertidur . petangnya, Umi gtau lupa beli lada dan nenas. Umi pun ajak kuar . nak beli air soya gak . time kuar tu adik cakap umah xda letrik . aih, kenapa tiba2 xde letrik. pastu balik ktorang siap2 kan ingredient laksa dan bahagi kat umah mak sedara dua orang kat kiri dan kanan rumah . then letrik dah ada balik ..syukur ..hehehe

pastu masuklah waktu berbuka . dan, menu berbuka kami hari ni ialah . LAKSA PENANG .hheheehe best2 . pastu p solat terawih macam biasa . then balik umah rest2 jap . dela on9 jap sebelum prepare nak wat biskut .

picture credit to sini

oklah . done utk hari ni . stay tuned :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

Thursday, August 18, 2011

Hari Kelapan Belas Puasa

salam semua .. now time to update puasa story for today ..ngeh3, ckp ompuntih plak ini malam hahaha..semalam dela on9 dari pukul11malam sampailah 11pagi tadi uhuuuuu lama nyee. bukan apa, yg menyebabkan lama tu sebab nak tngu tengok habis cter Rasuk yang tak seberapa seram tu (hehe).

sambil2 tengok cte dela blogwalking gak .. huhuhu cter tu bagi dela tak sedap pun biasa shaja, cuma yang menggerunkan dela bunyi dia tu. terutama time fouziah gous tiba2 bukak mata, bunyi audio effect kuat amat . terkejut den . walaupun tengok di siang hari . haha so, sambil tengok tu sambil susun jari dan tengok kot celah2 jari lah ..penakut, nak tengok sangat . kawan dela Wani, dah tengok 8kali katanya . ehh betul ka ..tengok 1kali pun rasa takda feeling ..cuma seram gn audio effect dia je .. haha

ok lah tutup cter tutup cte . kita story pasal menu berbuka lak. menu berbuka arini ialah sambal ikan bilis (lagi..dan lagi..), ikan kembung rebus goreng, ikan keli masak lemak, dan ape lagi ekkk .. aihhh lupa lakk . dela makan sambal n ikan tu je . ikan keli dela makan yg goreng dan pedas je , adik lak suke yg goreng je . so xdak sapa makan lah ikan keli masak lemak tuu. huhu membazir tu . nak wat cmane, Umi tak tanya dulu suka ke tak . biasa tanya .

picture credit to kondakondi.com

pastu ktorang p solat terawih . malam ini Alhamdulillah tiada apa2 keuzuran dapat pergi solat . ^_^ malam ini jemaah pompuan ada lebih kurang 14orang . tadi mula solat dela rasa nak mengantuk coz suara Tok Imam perlahan walaupun guna mic . adehh .then, ok la pastu sudah boleh concentrate . pas solat, ktorang balik terus, tak stay utk moreh . malas . ahah

oh ya tadi dlm surau, ada nampak notis . bunyinya, majlis berbuka puasa 19Ogos 2011 di Madrasah Aminatul Rahman . semua qariah masjid dijemput hadir . lebih kurang macam tu la ..huhu nak p ke tak ek ? ntahla . will see .

esok nak p beli barang nak buat biskut raya yeayyy .

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...