Friday, September 02, 2011

Kisah Raya Dela

salam semua . masih terasa suasana hari raya lagi kan ? hari ni baru mencecah hari ke4 Syawal . masih banyak open house yang dibuat , tak lupe juga kenduri kendara saudara mara dan sahabat handai . dela balik kampung sehari sebelum raya . kakak n husband serta uncle n family sudah ada di rumah nenek . selain mak sedara n family yang memg duduk dengan nenek .

malam raya tu ktorang prepare ingredients utk kuah laksa penang , antara menu tetap yang Umi buat bile hari raya . kami adik beradik memg suke menu ni . hehe . pastu dela n adik masuk tidur , coz dah ngantok , yang len continue prepare kat dapur . keesokkannya, bangun solat Subuh kemudian tdo balik . tdo ayam je . hehe . pastu pergi mandi dan siap2 nak p semayang raya . wah bestnya dapat p solat raya ramai2 . ktorang sampai lambat dan tgk2 ruangan dah penuh . terpaksa beralih ke bangunan tambahan di sebelah . hehe first time solat kat bgunan tambahan tu .

selesai solat , salam2 , peluk cium gn jemaah masjid , ktorang balik dan sesampainya kat rumah , tengok dah ada tetamu datang . alamak , makanan belum sedia lagi ..kesian auntie kat dapur . pastu ktorang siap2 pakai pakaian raya lengkap bertudung dan membantu menyediakan makanan utk tetamu . tetamu yang dah ada ialah datuk n nenek saudara dela , serta anak menantu dan cucu dia . kami hidangkan laksa penang utk dorang . yummyy

pastu sepupu Umi yang sorang lagi plak datang . hehe . menjelang tengahari plak , ayah long n anak2 plak datang . diikuti dengan ayah cik , dan ayah ngah . wahh sukenye ramai yang balik . cuma ayah su dela je tak balik tahun ni . lepas tu rombongan yang tak pernah datang pun datang tahun ni . hehe adik kepada nenek dela dan anak2 nya datang rumah nenek ! hehe dorang dari Machang . biasa ktorang yang p sana dan beraya umah dorang . tahun ni sebaliknya . jadi , amat2 lah menyerlah kepadatan ruang dalam rumah tu . kat dapur anak beranak kami berkumpul , kat luar plak datuk saudara n anak2 nya . hehehe semuanya berjamu makan laksa . yeahhh naseb baek buat 10 kilo kan . hehe






thanks buat my sis utk gambar2 hehe

petangnya pulak , p beraya rumah datuk n nenek saudara . umah dorang dekat je , just perlu jalan kaki . cuma dela n family naik keta, coz susa kot nak lintas jalan . kereta ramai .. eh banyak . hehe kelantan memg teramat3 jammed musim raya ni . bukan musim raya je , weekend pon jammed . iskh . pas raya kat sana , ktorang balik umah . pas Asar , dela n family ambik masa bergambar . hehe tahun ni kami tema purple . hehe kelantanese panggil putih star . hehe


kami berempat

pastu petangnya jugak , rata2 uncles n families dah balik rumah masing2 . uhuuu . malamnya ktorang xp memane . duk umah je . adik bongsu nenek dari Machang ada datang . hehe . pastu takda aktiviti dah . dela just tgk TV je , cte Nur Kasih The Movie . ehee .

esok paginya , kakak n abg ipar bertolak ke kedah , beraya kat sana plak . berkurang 1 family . hehehhe dela , Umi n adik pun nak balik KB gak hari tu . nak beraya kat KB lak . thanks buat insan2 tersayang yang kasi dela duit raya , walaupun dela dah tak muda sangat dah . ahaks ~
dedicated to my sis , my grandma , my uncles , n my aunties . hehe

pastu time nak balik KB , jalan jammed ! arghhhh dah boleh agak kan . sejam lebih ambek masa . pas sampai terus beraya rumah mak sedara plak . pergi rumah mak sedara belah kanan, dapat duet raya dari sepupu . ehehhe thanks Achik ! kat situ ktorang makan mihun rasanya (apesal dh lupe ni) dan coklat . ehehe pastu g rumah mak sedara belah kiri lak . kat sana pun dapat duit raya gak . thanks Kak Inim ! kat situ plak ktorang makan roti jala dan sate . alhamdulillah rezeki hari tu .

malamnya takda aktiviti , borim , xtahu nak p beraya ktne . hasilnya , just on9 dan bukak blog yang dirindui ni . cewahhhh . on9 sambil tgk cte jepun sampai ke pagi . hahahha ape nak jadi . esok nya sah2 membuta . hahahha tapi takleh membuta lama sangat coz nak p makan gulai dekat majlis kesyukuran adik maksu dela . dekat Bachok , Kelantan . so ktorang pun mengharungi jalan jammed di Kota Bharu semasa perjalanan pergi dan jammed di Bachok semasa perjalanan balik . kat sana jumpe maksu n adik2 nya dan familinye . dah lame kott xjumpe dorang . pastu ktorang terus makan n nak balik . takot sesak nanti . hahaha time tu pengantin perempuan belum datang . ktorang cabut awal . hehehhe hasilnya , memg jammed . kalau tngu rombongan pengantin perempuan sampai , lagiii jammed kot . hehe

malamnya , dela tdo awal . dah boring sangat . kat fb n blog both xde orang . masih gigih beraya . dan harini , raya ke4 , dela n family duduk rumah je . hehehe tngu orang datang . datang ke tak tak tahu lah . hahaha esok lak nak p majlis kawan skula rendah dulu . majlis menyambut menantu dekat Wakaf Bharu . ala , Shahidan , kawan dela yang dela pernah cerita dalam entri jalan2 ke KB Mall tuuu . hehhe

oklah ni lah cerita hari raya dela setakat ni . selamat hari raya korang :)

Terima Kasih Sudi Membaca ! Singgahlah lagi !

3 comments:

~Nana 귀여운~ said...

sedapnye laksa die..huhu

Lieza ZaZa said...

wah3...tema furffle gituwww.....

dela taufique said...

nana : hehehehhe nak ke ? nana lambat , dah habis dahhh ;p

kliza : ya iya lah buk , furffle temanya ini tahun ..ya ampun ..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...